Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αυτή είναι η ακτινογραφία του ελληνικού χρέους – Μηδαμινό το όφελος από το PSI

To έχουμε γράψει πολλές φορές και θα το κάνουμε ξανά για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός το τι γίνεται με το περίφημο PSI.
Το όλο θέμα, όλες οι συζητήσεις, καθυστερήσεις και αναβολές αποδίδονται στο γεγονός ότι η συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων δεν θα είναι η αναμενόμενη. Γι’ αυτό τον λόγο και πάνε να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες συλλογικής δράσης, που εξαναγκάζουν τους κατόχους να συμμετάσχουν στο PSI.
Από την άλλη, ο όλος ντόρος γίνεται όχι για το χρέος των 360 δις, αλλά για πολύ μικρότερο ποσό, αφού αυτοί που εξαιρούνται είναι ..οι περισσότεροι!
Εκτός είναι το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την δανειακή σύμβαση Νο1, οι έξι δόσεις δηλαδή. Εξαιρούνται τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο αγορών κρατικών ομολόγων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ύψους σχεδόν 45 δις και γενικά όλα τα διακρατικά ομολόγα που εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 160 δις. Μέχρι στιγμής εκτός μένουν και τα ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
Από την αρχή, είχαμε πει ότι το όφελος για την Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει τα 40 – 45 δις (οι καλύτερες εκτιμήσεις). Η Ελλάδα μόνο για την υλοποίηση του PSI θα πάρει δάνειο από το EFSF 30 δις, που θα πάνε για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Με άλλα λόγια, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, το πραγματικό όφελος για την Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 – 15 δις ευρώ (!), αφού τα υπόλοιπα 200 δις υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και hedge funds. Με το κούρεμα 50% θα μιλάμε για 100 δις, εκ των οποίων τα 55 δις θα βρίσκονται σε χέρια ξένων (με τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν σε βρετανικό δίκαιο) και τα υπόλοιπα 45 δις σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, κίνδυνος – έστω και μερικής -ενεργοποίησης των CDS, κατάρρευση τραπεζών και χρηματιστηρίων, για ένα ποσό που στην τελική «αντέχεται» να διαγραφεί εξ αρχής…
Αυτό που γίνεται στην ουσία, είναι το «σπάσιμο» του χρέους σε μεγαλύτερα κομμάτια με βαθύτερο χρόνο αποπληρωμής.
ΤΙΠΟΤΑ δεν μας χαρίζεται, ΤΙΠΟΤΑ δεν διαγράφεται. Το ποσό που παραμένει είναι σχεδόν το ίδιο και μάλιστα θα συνεχίσει να διογκώνεται, αφού μέσα σε δυο χρόνια θα έχουμε πάρει 100 + 130 δις ευρώ από τις δυο δανειακές συμβάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου