Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στο στόχαστρο και η Lazard για τα Airbus



Εξηγήσεις και στη Βουλή καλείται να δώσει πλέον το υπουργείο Οικονομικών για το ξεπούλημα των τεσσάρων Airbus. Οι πρώτες σχετικές ερωτήσεις κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θ. Καράογλου και Μ. Γιαννάκη, καθώς η προχθεσινή ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) δεν έκανε κανέναν σοφότερο.

«Ο ελληνικός λαός που επιβαρύνθηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των τεσσάρων αεροσκαφών βλέπει σήμερα να ναυαγεί στην πράξη η μεγάλη προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα τέσσερα αεροσκάφη της εταιρίας φαίνεται να πωλήθηκαν μόλις στο 5% της τιμής αγοράς» αναφέρει στην ερώτησή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Θ. Καράογλου. Παράλληλα, ερωτά ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα καταλήξει στα Ταμεία του κράτους, αλλά και αν έχει προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στους απαραίτητους ελέγχους της εταιρίας αγοράς των τεσσάρων αεροσκαφών.

 Μείζονα ερωτήματα εγείρονται όμως και για τον ρόλο της εταιρίας Lazard, η οποία έχει προσληφθεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του επί των τεσσάρων Αirbus.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Γιαννάκης βάζει και τη Lazard στο κάδρο των «υπαιτίων» για το μειωμένο οικονομικό όφελος του Δημοσίου, λέγοντας ότι αν αφαιρεθεί το κόστος της αμοιβής της Lazard, τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων αεροσκαφών ελαχιστοποιoύνται και θα είναι κατά πολύ μικρότερα ακόμα και από τα 31.000.000 ευρώ. Αξίζει δε εδώ να σημειωθεί ότι η συνολική αμοιβή της Lazard ως συμβούλου και στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ανταλλαγή ομολόγων αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ.

Το γεγονός μάλιστα ότι στην ανακοίνωσή της η ΔΕΑ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα λάθη της Lazard κατά τον πρώτο διαγωνισμό, για τα οποία η εταιρία έχει κατακριθεί από στελέχη των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αλλά και το ότι σε παλαιότερη ερώτηση του κ. Γιαννάκη από τον Ιούλιο το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία για την αμοιβή της Lazard ανάγκασε τον Βοιωτό βουλευτή να επαναφέρει την ερώτηση ώστε να πληροφορηθεί η Βουλή ποιο θα είναι το «καθαρό» όφελος του Δημοσίου από το ξεπούλημα των αεροσκαφών.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου