Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παραγγελία - μαμούθ μαχητικών F-35 από την Άγκυρα για να κυριαρχήσει στο Αιγαίο



Δραματική αλλαγή στην ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο αναμένεται να επιφέρει η ενσωμάτωση, μέσα στην επόμενη πενταετία, στο δυναμικό της τουρκικής αεροπορίας του μαχητικού αεροσκάφους F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

Ειδικότερα, μόλις την περασμένη εβδομάδα η πανίσχυρη Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έδωσε την πρώτη παραγγελία δύο μονάδων του μαχητικού F-35 για να ενταχθούν σε τρία χρόνια στη δύναμη της τουρκικής αεροπορίας.

Εως το 2013 θα ακολουθήσει η κύρια παραγγελία για τα υπόλοιπα 78 μαχητικά, τα οποία θα ξεκινήσουν να εντάσσονται στην τουρκική αεροπορία από τα μέσα του 2016. Η πρώτη παραγγελία αφορά το βασικό αεροσκάφος χωρίς τουρκικά υποσυστήματα και το κόστος είναι 240.000.000 δολάρια, δηλαδή 120.000.000 δολάρια η μονάδα.

Το μαχητικό F-35 αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός μαχητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από την ξηρά (F-35A) όσο και από αεροπλανοφόρα (F-35C) και
αποβατικά πλοία (F-35B), προσφέροντας τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία στους χρήστες του.

Το συγκεκριμένο μαχητικό είναι, βασικά, μαχητικό κρούσης πρώτου πλήγματος και είναι αδύνατον να εντοπιστεί από το υπάρχον δίκτυο αεράμυνας, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά stealth, που το καθιστούν αόρατο στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει πλέον έντονα τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, καθώς τα πρώτα τουρκικά F-35 θα παραδοθούν μόλις σε τρία χρόνια από σήμερα.

Πρόκειται για μια καλή απάντηση σε όσους άμυαλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ταγούς έλεγαν ότι πριν από το 2020 δεν θα έχει F-35 η Τουρκία, για να δικαιολογήσουν την εγκληματική ανεπάρκεια των Ελλήνων πολιτικών, που εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερούν την απόφαση για το ελληνικό νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Τώρα, με την οικονομική καταστροφή, είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να ενταχθεί νέο μαχητικό στην Π.Α. πριν από... κανείς δεν ξέρει πότε!

Το θετικό είναι ότι πριν από τις αρχές του 2017 δεν θα είναι επιχειρησιακή η πρώτη Μοίρα στο Αιγαίο. Δηλαδή σε πέντε χρόνια από σήμερα. Πέντε χρόνια φυσικά δεν είναι τίποτα! Ακόμα και σήμερα να ξεκινούσε ο διαγωνισμός για το νέο ελληνικό μαχητικό, σε πέντε χρόνια θα είχαμε κι εμείς ετοιμοπόλεμη την πρώτη Μοίρα, υπό ιδανικές συνθήκες. Τώρα, απλά κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ή η αξιολόγηση.

Και αυτό σε μια στιγμή που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ούτε καύσιμα για να βάλει στα μαχητικά της ή, για την ακρίβεια, έχει μπει αυστηρό πλαφόν στην κατανάλωση καυσίμου από τα μαχητικά μας.


Ουρανία Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου