Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ο πόλεμος του Erdogan με τους στρατιωτικούς συνεχίζεται


Ένας  πρώην ανώτατος αξιωματικός, που μέχρι τον Αύγουστο του 2010 ήταν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, φυλακίστηκε χθες με την κατηγορία ότι ηγείτο τρομοκρατικής οργάνωσης, και ότι συνωμοτούσε εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.
Πρόκειται για τον στρατηγό Ilker Basbug, που συνελήφθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, και αφού ανακρίθηκε επί επτά συνεχείς ώρες, αποφασίστηκε η προφυλάκισή του στις φυλακές Silivri, στις οποίες ήδη φιλοξενούνται εκατοντάδες κατηγορούμενοι της περίφημης υπόθεσης  «βαριοπούλα» Ergenekon.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο  Basbug είναι ο πιο υψηλόβαθμος από όλους τους στρατιωτικούς που έχουν ήδη συλληφθεί, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του Recep Tayyip Erdogan.
Η σύλληψη αυτή, που μέχρι πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη, έρχεται να συμπληρώσει την συνεχιζόμενη μείωση της ισχύος και της επιρροής του τουρκικού στρατού από μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει να κερδίσει τρεις συνεχείς εκλογικές μάχες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του στρατηγού, τον Ilkay Sezer, ο πελάτης του αρνείται κάθε ανάμιξη σε οποιαδήποτε συνωμοσία. Όπως ανέφερε, ο στρατηγός χαρακτήρισε τις κατηγορίες «κωμικοτραγικές».
Η εφημερίδα Hurriyet γράφει πως ο στρατηγός δήλωσε ότι  «αν με κατηγορούν ότι απείλησα την κυβέρνηση με δυο τρεις δηλώσεις, και μερικές αναφορές στο διαδίκτυο, τότε αυτό είναι απίστευτο… αν είχα κακές προθέσεις, θα μπορούσα να δράσω αλλιώς, μιας και διοικούσα 700.000 ένοπλους… αφήνω στον λαό της Τουρκίας να αποφασίσει το τι έγινε».
Η συνομωσία εναντίον του κράτους, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από μια τουρκική εφημερίδα το 2009, η οποία και δημοσίευσε μια φωτοτυπία ενός «σχεδίου» για την φθορά της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να φανεί προς τα έξω ως διεφθαρμένη.
Οι αρχικές έρευνες δεν κατέληξαν πουθενά, κυρίως επειδή το πρωτότυπο έγγραφο του σχεδίου, που είχε την υπογραφή κάποιου ανώτατου αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού, δεν μπορούσε να βρεθεί. Οι έρευνες ξανάρχισαν πέρσι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ένας (ανώνυμος) αξιωματικός φέρεται να απέστειλε το αρχικό πρωτότυπο έγγραφο στον επικεφαλής εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη.
58 στρατηγοί και ναύαρχοι βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι, ενώ διεξάγονται δίκες με κατηγορούμενους εκατοντάδες στρατιωτικούς, και πολίτες, με κατηγορίες που αφορούν σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας, και ανατροπής της κυβέρνησης.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου πρωθυπουργού θεωρούν τις διώξεις ως μια προσπάθεια εκφοβισμού του στρατού μέσω των δικαστηρίων, ενώ κατακρίνουν και την νομιμότητα των φυλακίσεων και των ποινών, αφού όπως λένε έχουν σημειωθεί δικονομικές παρατυπίες, και ελλιπείς ετυμηγορίες.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, τα δικαστήρια «δεν απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά απλά εφαρμόζουν κυβερνητικές εντολές».
Πέρσι παραιτήθηκαν τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των συλλήψεων συναδέλφων τους.
Η χθεσινή φυλάκιση του στρατηγού Basbug, ήρθε λίγες ώρες μετά από καταγγελίες ότι η όλη υπόθεση της Ergenekon είναι πολιτικά κατασκευασμένη, και πως, μεταξύ άλλων,  απειλεί και την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.
Σύμφωνα όμως με την στρατιωτική αναλύτρια Lale Kemal, «το γεγονός ότι οι εισαγγελείς άρχισαν να αγγίζουν και στρατηγούς, σημαίνει πως η χώρα έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην δημοκρατικοποίησή της. Πολλοί αμφέβαλλαν για το αν θα τολμούσαν κάτι τέτοιο οι εισαγγελείς… Δεν θα με εξέπληττε αν η φυλάκιση του στρατηγού οδηγούσε σε παραιτήσεις εν ενεργεία συναδέλφων του, αλλά ακόμη κι αυτό, δεν θα προκαλέσει κάποια σοβαρή αστάθεια στη χώρα», είπε.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι αυτό το διάστημα πολύ χαμηλό, και αυτό επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και λειτουργία.
Εκτός από τον στρατό, και τον τύπο,  η όλη υπόθεση «βαριοπούλα»  πλήττει και την δημοκρατική εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η ισλαμική Τουρκία δεν αποτελεί πλέον το ιδανικό δημοκρατικό μοντέλο για την περιοχή.
Εν τω μεταξύ, εκτός από την φυλάκιση του στρατηγού, η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε και από τη άρνηση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτρέψει την απελευθέρωση ενός διάσημου δημοσιογράφου, που κρατείται στη φυλακή εδώ και 9 μήνες, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με το δίκτυο Ergenekon.
Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Ahmet Sik, που έχει γράψει και βιβλία για την  διείσδυση στην αστυνομία από πλευράς ενός ισλαμικού κινήματος με αρχηγό του τον Μουσουλμάνο θεολόγο Fethullah Gulen, που κατοικεί στις ΗΠΑ, και που συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Erdogan AK.
Όπως λέει ο κρατούμενος δημοσιογράφος, «βρίσκομαι στη φυλακή επειδή ως δημοσιογράφος αναζήτησα την αλήθεια».
S.A.-AP, Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου