Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κάλαντα... απολύσεων με δικαστικό κλητήρα



Διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης από τα χέρια δικαστικών κλητήρων, αντί για παιδάκια που θα έλεγαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αντίκρισαν ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου εκατοντάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εντάχθηκαν στην εργασιακή εφεδρεία και στο τέλος του 2012 θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία δεν έχουν προχωρήσει στην επανακατάταξη των υπαλλήλων βάσει του νέου βαθμολογίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, απόλυση από το Δημόσιο ακόμη και ελάχιστες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου από τα χέρια δικαστικών επιμελητών έλαβαν δεκάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια με διάφορες ειδικότητες στον οργανισμό ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την κατάργηση του οργανισμού, βάσει του πρόσφατου νόμου και την υπαγωγή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), 55 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία έως και 13 χρόνια, κρίθηκαν ως πλεονάζοντες και από σήμερα και για έναν χρόνο βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες, που σημαίνει στη συνέχεια απόλυση.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα βγουν στην εφεδρεία από τους 44 καταργούμενους ή συγχωνευμένους οργανισμούς περίπου 500 υπάλληλοι από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η ΑΓΡΟΓΗ, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), ο ΟΣΚ, η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ), ο ΕΟΜΜΕΧ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) κ.ά.

Οι υπάλληλοι που είδαν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, με ειδικότητες όπως οδηγοί, κλητήρες, γραμματείς, διοικητικοί, σχεδιαστές και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου υπέχουν στην ουσία θέσης μονιμότητας.

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο καταλήγει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς, ενώ είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2011 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν οδηγηθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και εργασιακή εφεδρεία περίπου 1.200! Επίσης, άλλοι 8.500 που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά μετά τον περασμένο Οκτώβριο λογίζονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως έφεδροι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους δεχτούν ως τέτοιους οι δανειστές μας και τα γκαουλάιτερ που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα μας.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου