Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το «δίκαιο προστασίας του δανειστή» (δηλαδή το βρετανικό) θα ισχύει μετά το «κούρεμα», ομολόγησε ο Σαχινίδης!


Από το αγγλικό δίκαιο, γνωστό ανά τον κόσμο και ως «Δίκαιο προστασίας του δανειστή», θα διέπονται τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και Ταμεία) στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI. Η αποκάλυψη αυτή προήλθε χθες διά στόματος Φίλιππου Σαχινίδη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήρθε να διαψεύσει τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η χώρα μας δεν θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Οπως είπε ο κ. Σαχινίδης, το θέμα του αγγλικού δικαίου βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους και αποτελεί όρο των διαπραγματεύσεων. Από το ίδιο νομικό καθεστώς θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη διαδικασία του εθελοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (PSI).
Το PSI παρουσιάζει σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θεωρούν πιθανό να κλείσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και η άφιξη του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα στη χώρα μας, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά τη δομή του PSI, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται πολύ πιθανή η επίτευξη ενός επιτοκίου κοντά στο 4%-4,5%, ενώ οι διάρκειες των νέων ομολόγων θα είναι κατά βάση μακροπρόθεσμες. Το PSI προβλέπεται να αναδιαρθρώσει 203 δισ. ευρώ χρέος, το οποίο θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ. Καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν πάντως το «κούρεμα» του χρέους να είναι μεγαλύτερο του 50% και να φτάσει ως τα επίπεδα του 64%.

Το μεγαλύτερο κομμάτι από το ελληνικό χρέος έχουν οι τράπεζες της Γαλλίας, αφού στο χαρτοφυλάκιό τους βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 41,4 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι γερμανικές τράπεζες με 15,9 δισ. ευρώ, οι βρετανικές με 9,4 δισ. ευρώ, οι τράπεζες της Πορτογαλίας με 7,5 δισ. ευρώ και οι ιταλικές με 2,8 δισ. ευρώ.

Στην υλοποίηση του σχεδίου PSI θα πάει και το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης των 89 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας σύμβασης. Από αυτά περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες μαζί με τα νέα ομόλογα. Τα τελευταία με την αποκάλυψη Σαχινίδη θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο θα προβλέπει και εμπράγματες ασφάλειες.

Από τη δόση άλλα 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα ενισχυθούν κεφαλαιακά, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Η διαδικασία αυτή προβλέπει και κρατικοποίηση των εν λόγω τραπεζών. Από το 2008, οπότε και άρχισαν να παρέχονται εγγυήσεις προς τις τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ενισχυθεί ως σήμερα με ένα ποσό που φτάνει τα 155 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου