Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πότε θα πει «αντίο» ο Γιώργος Παπανδρέου

Πότε θα πει «αντίο» ο Γιώργος Παπανδρέου Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στο Εθνικό Συμβούλιο, απέφυγε να πει καθαρά ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, σε συνδυασμό με τη δήλωση Πετσάλνικου «ποτέ μη λες ποτέ», όπως ήταν λογικό, βρήκε εύφορο έδαφος στο ΠΑΣΟΚ για σεναριολογία.

Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ακούγοντας προσεκτικά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου το Σάββατο, πίσω από τις λέξεις, διάβασαν ότι ο Γ. Παπανδρέου είπε αυτό που δεν εκστόμισε. Δηλαδή ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως δήλωσε δημοσίως χθες στον ΑΝΤ1.

Ταυτοχρόνως, το ενδεχόμενο και μόνο, προκαλεί απορία στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν την αποχώρηση δεδομένη. «Μα πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά ένθερμος υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου, θυμίζοντας ότι έχει δηλώσει δις πως δεν θα είναι υποψήφιος, στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία ο Γ. Παπανδρέου, είχε λεχθεί και πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια του μπρα ντε φερ για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όμως υπήρχε μια παράμετρος που πλέον δεν υπάρχει. Το ενδεχόμενο η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην γινόταν δεκτή, οπότε τα δεδομένα θα άλλαζαν.

Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, η Ιπποκράτους έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται την πιθανή ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) που θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας, ετοιμάζεται για εκλογές στις 4 Μαρτίου. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για άσκηση επί χάρτου. Για να είναι έτοιμοι.

Με δεδομένη και την εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σαν πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών την 18η Μαρτίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 25η του μηνός, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου.

Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, θα λέγαμε ότι… ο Γιώργος δεν θα κάνει παρέλαση.

Ωστόσο όλα αυτά θα ισχύσουν αν οδεύσουμε προς τις εθνικές εκλογές χωρίς εκπλήξεις. Γιατί αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο και η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώσει αιφνιδιαστικά τον βίο της, όλα μπορούν να αλλάξουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ναι, μπορούμε να δούμε τον Γιώργο να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν και αμφιβάλουμε αν και ο ίδιος πλέον το θέλει.


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου