Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Αστεγος ξεψύχησε σε παγκάκι!



Τη θλίψη αλλά και την οργή της κοινωνίας των Χανίων, που κάνει λόγο για παντελή αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στους απόρους, προκάλεσε ο τραγικός θάνατος ενός 62χρονου αστέγου το βράδυ του Σαββάτου.

Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο παγκάκι, σε κεντρική πλατεία της πόλης, όπου συνήθιζε να ξαποσταίνει τους τελευταίους μήνες. Τη σορό εντόπισε, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ένας άνδρας που διατηρεί περίπτερο επί της πλατείας Δημοτικής Αγοράς. Σύντομα στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε τον νεκρό και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η κρητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα flashnews, από την εξέταση προέκυψε ότι ο 62χρονος δεν έφερε κάποιο τραύμα κι έτσι αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Οι έρευνες οδήγησαν στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι οι αιτίες που επέφεραν τον θάνατό του ήταν το κρύο και η πείνα. Κάτοικοι της συγκεκριμένης συνοικίας χαρακτήρισαν τον 62χρονο πολύ φιλικό και χαμογελαστό άνθρωπο, που ενίοτε ζητούσε τσιγάρα από τους περαστικούς και τρεφόταν από συσσίτια.

Καθώς πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου, εξαιτίας των κακουχιών, που καταγράφεται στα Χανιά -αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη-, η είδηση διαδόθηκε πολύ γρήγορα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το αρχικό πάγωμα και τη θλίψη σύντομα διαδέχτηκαν η δυσαρέσκεια και η οργή των κατοίκων απέναντι στην Πολιτεία.

Μέσα από ιστολόγια, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με επιστολές τους δεκάδες Χανιώτες έκαναν λόγο για εγκληματική αδιαφορία και για απουσία προνοιακών υποδομών για τους αστέγους και τους απόρους. Αρκετοί τόνισαν μάλιστα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως για τις δύσκολες, κρύες ημέρες του χειμώνα, θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί τους χώρους ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν τον χειμώνα ή έχουν κλείσει. Με αίτημα και ελπίδα ότι οι αρμόδιοι φορείς θα κινητοποιηθούν, αρκετοί Χανιώτες πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το παγκάκι στο οποίο ξεψύχησε ο 62χρονος.


Κώστας Καντούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου