Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Απορρίπτουν όλοι τη διαρχία!


Απορρίπτουν με δηλώσεις τους τη διαρχία οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ και ζητούν -εδώ και τώρα- ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο την εκλογή του νέου αρχηγού. Το μέλλον του Γ. Παπανδρέου θα κριθεί τώρα από το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Ιανουαρίου, ύστερα από την απόρριψη της πρότασης Παπανδρέου από το Πολιτικό Συμβούλιο.
Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να διατηρήσει για ένα κρίσιμο διάστημα σημαντικό ρόλο στο Κίνημα, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και να «συνδιοικεί» με ένα υποψήφιο πρωθυπουργό προκάλεσε νέες αναταράξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ!
Στο μεταξύ άρχισαν ήδη οι παρασκηνιακές διεργασίες. Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Παπανδρέου μπορεί πλέον να ελέγξει την πλειοψηφία του εθνικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχει και η κοινοβουλευτική ομάδα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Η δέσμευσή του ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος αποσυσπειρώνει ήδη το «παπανδρεϊκό» μπλοκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Εθνικό Συμβούλιο θα προταθούν δύο λύσεις:
1. Να στηθούν κάλπες εντός του Ιανουαρίου για την εκλογή του νέου προέδρου
2. Να εκλεγεί αμέσως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και υποψήφιος πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει και την κύρια ευθύνη του κόμματος – με τον τωρινό πρόεδρο να περιορίζεται αυστηρά σε υπηρεσιακό ρόλο – και να ξεκινήσουν διαδικασίες ώστε να αναδειχθεί ο πρόεδρος το συντομότερο και πάντως πριν τις επόμενες εκλογές. Η εκλογή θα γίνει είτε από ένα συνέδριο -εφόσον αλλάξει το καταστατικό- είτε από κάλπες, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και τα χρονοδιαγράμματα.

“Aμετανόητη εμμονή» χαρακτήρισε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης την προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού τονίζοντας ότι η αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από τα συντρίμμια.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά.
Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου Προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου. Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα.
Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη».
Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν:
* Κατερίνα Μπατζελή: «Πρέπει να στηθεί κάλπη από χωριό σε χωριό για άμεση εκλογή του προέδρου. Θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία, τους επόμενους τρεις μήνες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χωρίς το ένα να ανατρέπει το άλλο, οι καθαρές λύσεις πρέπει να είναι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε ένα κύκλο προσφοράς, αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του. Σε αυτή τη φάση πρέπει να αποχωρήσει. Πάντως το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να έχει το ήθος της παράταξης που εκφράζει προοδευτικές αρχές, δεν μπορεί να μεταβάλλει τον Γιώργο Παπανδρέου σε εξιλαστήριο θύμα, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν αντλήσαμε πολιτικά συμπεράσματα. Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός έχει την ευθύνη σε πολλά θέματα και κυρίως γιατί δεν τήρησε τις συλλογικότητες».
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: «Πρέπει να πάμε για αλλαγή ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές, είναι βασική προϋπόθεση για να πάμε στις εκλογές και να επικοινωνήσουμε με τα μέλη, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και ανατροπές όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».
ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Τα δυο μεγάλα κόμματα, λειτουργούν ως λάφυρο του εκάστοτε προέδρου, ιδιοκτησία και κληρονομιά, αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες οποιαδήποτε διαδικασία και σενάριο διαρχίας είναι λαθεμένο, αυτοκτονικό κατά την άποψή μου σενάριο, πρέπει να είναι καθαρές οι λύσεις σε τόσο κρίσιμες περιόδους».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Πώς θα πάει ένας ηττημένος πρωθυπουργός να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του και δημιουργεί μια ανασφάλεια στα μέλη του ΠΑΣΟΚ, σε όσους έχουν μείνει βέβαια γιατί είναι πάρα πολλοί λίγοι αυτοί που μείναμε, και νομίζω ότι δημιουργεί ένα ασαφές τελικά πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα γενικά».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή της ΝΕΤ «Αυτήκοος μάρτυς».
Όπως δήλωσε «όσον αφορά στην υποψηφιότητα μου για την προεδρία, το θεωρώ πολύ πιθανόν. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως από την διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας που να εκφράζει όχι μόνον εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες ότι εκφράζει το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ, αποτελεί την τέταρτη υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής στο κόμμα, μετά τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.
H κ. Κατσέλη τάχθηκε υπέρ της ομάδας των βουλευτών του κόμματος που επιθυμούν διακαώς την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνομιλήσει με τη βάση του, να πάει με πολύ ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και στον εκλογικό αγώνα, ενώ άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την «ανανέωση» του κόμματος το «να προσδιορίσει το στίγμα του με πιο αξιόπιστα πρόσωπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου