Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΕΛΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σε κλοιό κερδοσκόπων



Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας αποκρυπτογραφεί ο γαλλικός Τύπος.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, γύρω από την καθημαγμένη Ελλάδα έχουν στήσει τρελό χορό οι κερδοσκόποι, κυρίως τα περίφημα hedge funds, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Τριμπιούν», τα hedge funds στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της χώρας χωρίς να αναλαμβάνουν το παραμικρό ρίσκο, επηρεάζοντας με αρνητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως ο χρόνος πιέζει: Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου», αναφέρει η «Λιμπερασιόν».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Λα Κρουά», μεταφέρει δηλώσεις τραπεζίτη από την Αθήνα, τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος εξηγεί τα προβλήματα που προκαλούν τα επενδυτικά κεφάλαια.

«Ορισμένα εξ αυτών», λέει, «κάνουν τα πάντα για να γλιτώσουν το "κούρεμα" που γίνεται σε εθελοντική βάση και να αφήσουν τους άλλους επενδυτές να επωμιστούν τις απώλειες. Άλλοι αγοράζουν ελληνικούς τίτλους στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές (έως και μόνο στο 20% της ονομαστικής τους αξίας) για να συμμετάσχουν εν συνεχεία στο πρόγραμμα απομείωσης κατά 50% και να εισπράξουν ένα κεφαλαιακό κέρδος. Άλλοι, τέλος, περιμένουν μία επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα πυροδοτούσε την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου, των περίφημων CDS», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου