Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ» Νέα πυρά Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας-Με το βλέμμα στο Σικάγο η Αθήνα



Μύδρους κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, κάνοντας λόγο για «κωλυσιεργίες» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ κατηγόρησε την χώρα μας ότι εκφράζει «ακραίες θέσεις».
«Ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης του προβλήματος της ονομασίας που επέβαλε η Ελλάδα πριν από 15-20 χρόνια επιβεβαίωσε, πρακτικά, τις αρχικές εκτιμήσεις μου ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να παίξει παιχνίδια παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά κάνει το καλύτερο που μπορεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η δική μας πλευρά είναι σκληρή και ανυποχώρητη και δεν θέλουμε λύση του προβλήματος», δήλωσε ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια.
«Από πληροφορίες που έχω λάβει, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρότεινε δε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, νομίζω πως η πρώτη ήταν η 4η Φεβρουαρίου και η δεύτερη η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε», ανέφερε. «Βεβαιώνω δημοσίως ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κ. Νίμιτς και να συζητήσουμε μαζί του στις 4, στις 15 Φεβρουαρίου ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα ορίσει αυτός. Μένει να δούμε εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να υποδεχθεί τον κ. Νίμιτς, διότι εάν έρθει θα επισκεφθεί και τις δύο χώρες. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Προκειμένου να αποφευχθούν οι εικασίες, επιβεβαιώνω δημοσίως για άλλη μια φορά τις δύο ημερομηνίες και δημοσίως τον καλώ να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τα Σκόπια, καθώς έτσι έχει συμφωνηθεί, και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «λυπάται που η Ελλάδα προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τη στάση της αυτή, προκειμένου να φτάσει το τέλος Μαρτίου και τότε να πουν ότι έχουν εκλογές και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας είναι ακραίες και αποτρέπουν οποιονδήποτε στη Μακεδονία να φθάσει σε λύση του προβλήματος».
«Λυπάμαι επίσης που η διεθνής κοινότητα, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια για όσα πράττει η Ελλάδα. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα γιατί η διεθνής κοινότητα το κάνει αυτό. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για το Καρναβάλι του Βέβτσανι (το οποίο είχε ως θέμα αναπαράσταση με την «κηδεία της Ελλάδας» και όπου κάηκε η ελληνική σημαία), ο Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι το να χρησιμοποιεί κανείς το Καρναβάλι του Βέβτσανι ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των συνομιλιών που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Βαλκάνια, καθώς και να εξαπατά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρωδία, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του Βέβτσανι.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) «δικαίωσε» τη χώρα του στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «να δείξουν θάρρος και να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», αναφορικά με την εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αγγελος Αθανασόπουλος -πΓΔΜ: Με το βλέμμα στο Σικάγο η Αθήνα
Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο κινείται η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, η οποία έχει βρεθεί με μία «καυτή πατάτα» στα χέρια σε περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να αγνοήσει το θέμα. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει να φανεί εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζει ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αδιαλλαξία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).
Την ίδια στιγμή πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διαβλέπουν ότι δημιουργούνται ρωγμές στην ακραία στάση που ακολουθεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ιδιαίτερα από τα μέλη του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι Αλβανοί της πΓΔΜ έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον διαφαινόμενο αποκλεισμό τους από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την αξιοποίηση του αδιεξόδου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Επιπλέον, εκτιμούν ότι αν η χώρα δεν ενταχθεί κάποια στιγμή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προάσπιση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων και σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου (στοιχείο που κατεγράφη και στην τελευταία Εκθεση Προόδου της Κομισιόν).
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Αμυνας της πΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Μπεσίμι έχει εδώ και αρκετούς μήνες εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα με σκοπό να υπογραφεί το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμφανίζεται διαλλακτικός σε συνομιλίες του με έλληνες αξιωματούχους, κάτι που έχει επισημανθεί και γραπτώς προς τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται διστακτικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πιθανότατα για εσωκομματικούς λόγους όπως εκτιμούν γνώστες του παρασκηνίου.
Η αξιοποίηση πιθανών ανοιγμάτων χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς ο Γκρούεφσκι επιμένει στην εθνικιστική ρητορική και στην καταγγελία της Ελλάδος για άκαμπτη στάση. Ενδεικτική ήταν η αποφυγή της καταδίκης των προσβλητικών για την Ελλάδα εκδηλώσεων στο καρναβάλι της πόλης Βέβτσανι, με θέμα την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος», που είχε ως αποτέλεσμα την επίδοση διαβήματος στο σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών από την έλληνα πρέσβη στα Σκόπια κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός επενδύει στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία παρεμποδίζοντας την πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνει ένα από τα γνωστά του… σόου όταν θα βρεθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις 25 Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο της πορείας του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη (Membership Action Plan – MAP).
Το κρίσιμο πεδίο μάχης θα είναι όμως η Σύνοδος του Σικάγου. Κατ’ αρχήν, δεν προβλέπεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Βουκουρέστι από χώρες όπως η Τουρκία, η Σλοβενία ή ο Καναδάς. Η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση των Αμερικανών που με δημόσιες δηλώσεις επαναλαμβάνουν ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας είναι απαραίτητα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικά επ’ αυτού ήταν τα λόγια του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος από τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι είπε: «Εχουμε επαναλάβει φορές μετά το Βουκουρέστι ότι η “Μακεδονία” θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία μόλις οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η “Μακεδονία”, βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό θα οδηγούσε σε λήψη της σχετικής απόφασης (σσ. για ένταξη της πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ με συναίνεση, κάτι που είναι η βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».
infognomonpolitics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου