Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ποιές είναι οι εθνικές γραμμές στις διαπραγματεύσεις;

Τι νόημα έχει μια κυβέρνηση Παπαδήμου με πολιτική …Παπανδρέου; 
Υποτίθεται οτι ο κ. Παπαδήμος διορίστηκε πρωθυπουργός επειδή μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον ολετήρα  προκάτοχό του. Μας έλεγαν οτι λόγω των διεθνών προσβάσεων του,  του ειδικού βάρους και της εκτιμήσεως που έχαιρε στους κύκλους που λαμβάνονται οι αποφάσεις,  θα εκπροσωπούσε καλύτερα τη χώρα.
Αντί αυτών τι βλέπουμε;
Έναν άνθρωπο που έχει …οχυρωθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, περιορίζεται σε ολιγόλογες και γενικές δηλώσεις, καλεί κάθε λίγο και λιγάκι τους πολιτικούς αρχηγούς επειδή προφανώς διστάζει ή φοβάται να αναλάβει το βάρος των αποφάσεων, περιστοιχίζεται από ανθρώπους που καθημερινά διαρρέουν στον τύπο σενάρια παράτασης της θητείας του, ενώ τα πιο σοβαρά  που μας αφορούν τα μαθαίνουμε από …τρίτους.
Ποιά η θέση Παπαδήμου για το επιτόκιο;
 Πρώτον, μαθαίνουμε ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία παρενέβησαν στις διαπραγματεύσεις για το PSI,  απαιτώντας επιτόκιο κάτω από το 3%, άρα και μεγαλύτερο «κούρεμα».
Για να παρέμβουν, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά απεδέχθη ή ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί υψηλότερο επιτόκιο.
Είναι όντως έτσι;

Αντιλαμβάνομαι ό,τι για διαπραγματευτικούς λόγους ίσως δεν  θέλει να αποκαλύψει τις τελικές του θέσεις.
Ούτε είναι κατ΄ ανάγκη κακό, η παρέμβαση του ΔΝΤ. Έτσι, όπως τα κατάφεραν  υπό την ….καθοδήγηση του Τόμπσεν, ας αναλάβουν να επανορθώσουμε μέρος της προκληθείσας ζημιάς.
Όμως,  ο κ. Παπαδήμος δεν είναι ένας άσχετος που δεν ξέρει τι του γίνεται.
Αυτά τα ζητήματα τα …κατέχει.
Ποιό, κατά τη γνώμη του, είναι το ύψος του κουρέματος που καθιστά το χρέος μας βιώσιμο;
Γιατί δεν έχει νόημα να εμπλακούμε σε ατέρμονες συζητήσεις που  δεν λύνουν το πρόβλημα οριστικά.
Δεν πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός;
Με ποιά θέση προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις; Ποιό είναι το «μέγιστο επιθυμητό» και ποιό το «ελάχιστα αποδεκτό;»
Πολύ φοβούμαι, αν ο κ. Παπαδήμος καθοδηγείται από την επιθυμία του, σώνει και καλά να μας παρουσιάσει μια συμφωνία, για να αποδείξει ότι πέτυχε στο έργο του, η συμφωνία αυτή στο τέλος να αποδειχθεί καταστροφική για τη χώρα μας.
Όχι άλλα υφεσιακά μέτρα
Δεύτερον, όπως γράφουμε και προηγουμένως, η Τρόϊκα έχει θέσει έξι αιτήματα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσει για τη νέα δανειακή, ήτοι:
- «τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ,
-την περικοπή των επικουρικών συντάξεων,
-την κατάργηση των ωριμάνσεων,
-το ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού,
το κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000)
-και την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.»
Ποιά είναι η θέση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματα αυτά; Με εξαίρεση τις απαιτήσεις για κλείσιμο φορέων (που τις ακούμε εδώ και δυο χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα) και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα άλλα μέτρα, δηλαδή οι μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, είναι καθαρά υφεσιακού χαρακτήρα. Όχι μόνο δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά θα παρατείνουν την ύφεση. Ποιός σοβαρός  οικονομολόγος θα πρότεινε την λήψη υφεσιακών μέτρων σε καιρό βαθιάς ύφεσης;  Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να  μας απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Πόσο ακόμα θέλουν να μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων;
θα κερδοσκοπήσει η ΕΚΤ;
Τρίτον, τελευταία τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ομόλογα αυτά, κατ΄ άλλους 45 δις, κατ’ άλλους 60 δις ευρώ, απεκτήθησαν στη δευτερογενή αγορά με εκπτώσεις που, σε κάποιες περιπτώσεις,  έφθασαν ακόμα και στο 70%! Δηλαδή ένα ομόλογο αξίας ενός ευρώ, απεκτήθη έναντι 30 λεπτών!
Τι θα τα κάνει αυτά τα ομόλογα η ΕΚΤ;
Θα ζητήσει να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία;
Δηλαδή, η ΕΚΤ θα …κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ελλάδος;
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους μας, δεν διατυπώνει το αίτημα τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ να  αποτιμώνται όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά στην αξία κτήσης τους;
Να μια ενέργεια απομείωσης του δημοσίου μας χρέους, χωρίς…..παρενέργειες!
Απαιτήσεις Καμόρα!
Τέταρτον, στον κυριακάτικο τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες οτι η Τρόϊκα, μεταξύ των προεκτεθέντων απαιτήσεών της, προτίθεται, για να τη νέα δανειακή σύμβαση,  να ζητήσει και εμπράγματες εγγυήσεις που αγγίζουν τα όρια της εθνικής υποτέλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι ο δανειστής θέλει να διασφαλίσει το δάνειο του, όμως, αυτά που φαίνεται να …κυκλοφορούν ως σκέψεις είναι απαράδεκτα.
Αλήθεια σε ποιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Τρόϊκα ζήτησε …εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια που χορήγησε;
Η  Ελλάδα έχει εισέλθει στη δίνη μιας  πρωτόγνωρης ύφεσης, με άγνωστη ακόμα την ..ημερομηνία εξόδου της, κυρίως εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας που της επιβλήθηκε υπό την υψηλή εποπτεία και κατ΄απαίτησιν της Τρόϊκα.
Αντί, λοιπόν, θα αναθεωρήσουν το πρόγραμμά τους, είναι δυνατόν να εγείρουν αξιώσεις σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και μελλοντικά έσοδα, τα οποία θα βοηθούσαν την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας;
Τέτοιες απαιτήσεις θυμίζουν μεθόδους  Καμόρα. Hκυβέρνηση Παπαδήμου τις συζητάει;
Πάλι τους φταίει ο Σαμαράς;
Πέμπτον, επειδή στα διεθνή μέσα αρχίζουν πάλι να εμφανίζονται πληροφορίες ότι ο Σαμαράς, λόγω της επιμονής του για εκλογές, υπονομεύει το έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου, καλόν είναι, με ευθύνη κυρίως της ΝΔ, να ξεκαθαρίσουν ορισμένες αλήθειες.
-Ο κ. Παπαδήμος διετέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, άρα όταν ανέλαβε ήξερε τι αναλαμβάνει  και τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων έπρεπε να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, επέδειξε  καλή διάθεση, συναινώντας σε μια σύντομη παράταση της θητείας του κ. Παπαδήμου για να του προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.
-Ουδείς  εμπόδισε τον κ. Παπαδήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τη θέση της χώρας μας . Ο ομόλογος του ο κ. Μόντι, έριξε στο τραπέζι την ιδέα των project bonds,  επανέφερε την πρόταση του ευρωομολόγου, ζήτησε από την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα, επαναλαμβάνει συνεχώς οτι η μονομερής λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Παπαδήμος ποιά πρόταση διατύπωση;  Τι το καινούργιο κόμισε στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διάσωση της Ελλάδος; Αν δεν απατώμαι, ουδέν!
 Συμπέρασμα: Ο κ. Παπαδήμος αντί να κτίζει  άλλοθι, μήπως θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσει  λύσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας; Αν  πάλι δεν μπορεί,  ίσως ήταν πιο έντιμο  να καταθέσει την εντολή που του εδόθη. Αν δεν το κάνει ο ίδιος, μήπως η ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποσύρει τους υπουργούς της Ν.Δ. από την κυβέρνηση; Γιατί τι  νόημα έχει να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση Παπαδήμου που ακολουθεί πολιτική …Παπανδρέου; 
Του Κώστα Ροδινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου