Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δάκρυα και αίμα στη Νιγηρία!



«Η δυτική μόρφωση είναι αμαρτία». Αυτό σημαίνει στη αφρικανική διάλεκτο χαούσα το όνομα της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και ενορχηστρωτή των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στο αφρικανικό κράτος, όπου οι χριστιανοί συνυπάρχουν με τους μουσουλμάνους «με φόβο και πάθος».

Οι νεκροί από το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων στην πόλη Κανό της βόρειας Νιγηρίας έχουν ξεπεράσει τους 180. Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε σε ανακοίνωσή της την ευθύνη των 20 συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αναφέροντας ότι αιτία ήταν η εκδίκηση για τις συλλήψεις μελών της στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Κανό.

Οι πολλαπλές εκρήξεις είχαν ως στόχο κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων ήταν και η έδρα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας, τέσσερα αστυνομικά τμήματα και τα γραφεία διαβατηρίων και μετανάστευσης.

 Το ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα, που κυοφορήθηκε αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 αλλά έγινε ευρέως γνωστό το 2004, ζητά την επιβολή της σαρίας σε ολόκληρη τη Νιγηρία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στον χριστιανικό Νότο και τον μουσουλμανικό Βορρά. Ηδη 10.000 πολίτες καταγόμενοι από τον Νότο έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Νιγηρία μετά τα Χριστούγεννα όταν έγινε η φοβερή σφαγή, που έβαψε άλλη μια φορά με αίμα τη νιγηριανή γη έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιαζομένων.

Οι άγιες ημέρες έχουν άλλωστε ταυτιστεί με πράξεις θανάτωσης στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Και όχι μόνο. Η Μπόκο Χαράμ, που δρα ολοταχώς προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενός ισλαμικού κράτους στη δέκατη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, έχει εγκαταστήσει μόνιμο τρόμο στα σπίτια των Νιγηριανών, καθώς απειλεί με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις ώσπου να επιτύχει την εξάλειψη του κοσμικού κράτους.

Συγκεκριμένα η σέκτα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του βορειοαφικανικού Μαγκρέμπ, τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τους Σεμπάμπ της Σομαλίας έχει δεσμευτεί σε προηγούμενή της ανακοίνωση σε ιστότοπο ότι θα συνεχίσει «τις επιθέσεις κατά των απίστων και των συμμάχων τους και όλων αυτών που τους βοηθούν, ώσπου να θριαμβεύσει ο Αλλάχ».


Δήμητρα Αθανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου