Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Βλαδίμηρος καλεί Αντώνη!



Μετά τις συναντήσεις κορυφής που είχε στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κάνει το δεύτερο σημαντικό βήμα με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα από τις 25 ως τις 27 Ιανουαρίου. Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η ατζέντα της συνάντησης θα έχει τόσο θέματα γεωπολιτικής όσο και την ανάπτυξη οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών.

Η κίνηση αυτή του προέδρου της Ν.Δ. ξεπαγώνει τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, που είχαν επί δύο χρόνια μπει στην κατάψυξη, και φέρνει ξανά την Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα και κυρίως στο ενεργειακό παιχνίδι με την υλοποίηση των συμφωνιών για τους αγωγούς.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το διάστημα που ήταν στην πρωθυπουργία κατάφερε να γίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και να φτάσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε οριακό σημείο.

Η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης στις 5 Ιουλίου 2011 στη Μόσχα του τέως ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη, με απαξιωτικό μάλιστα τρόπο, από τη ρωσική διπλωματία, ήταν ακόμα μια κλειστή πόρτα, καθώς ο Ρώσος ομόλογός του κ. Λαβρόφ τού είχε διαμηνύσει να αποφασίσει για συγκεκριμένο περιεχόμενο συνομιλιών και όχι μόνο για φωτογραφίες. Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις που είχε κάνει ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 2010 και την άρνησή του να δεχτεί την οικονομική βοήθεια που του πρότεινε ο κ. Πούτιν (25 δισ. ευρώ). Η άρνηση βέβαια του κ. Παπανδρέου βρήκε εξήγηση όταν ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν άνοιξε το στόμα του και αποκάλυψε τις διαβουλεύσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2009.

Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία προετοίμαζε συστηματικά το ταξίδι και από τον Οκτώβριο ο τομεάρχης ΜΜΕ του κόμματος Σίμος Κεδίκογλου είχε εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στο 12ο Συνέδριο της του κόμματος Ενωμένη Ρωσία και είχε συναντήσεις με στελέχη του κόμματος του κ. Πούτιν.

Η ενέργεια και ο τουρισμός είναι τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε ιδιωτικό, με τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα ο προσκυνηματικός τουρισμός, παρά το θέμα που έχει προκύψει με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, είναι ένας από τους τομείς όπου θα επιχειρηθεί μασάζ από την ελληνική πλευρά στη ρωσική.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου