Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στα σαγόνια του Βενιζέλου



Η ιστορία με την ημερομηνία των εκλογών θυμίζει τον μύθο με τον βοσκό και τους... λύκους στα πρόβατά του. Εχουν... προκηρυχθεί τόσες φορές που, όταν τελικά ανακοινωθούν, κανείς δεν θα είναι σίγουρος ότι θα γίνουν. Και αυτό διότι, ενώ η αρχική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου προέβλεπε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, μετά η ημερομηνία πήγε στις αρχές Μαρτίου, έπειτα στις 8 Απριλίου και από το Σάββατο οι κάλπες τοποθετούνται -διά στόματος του κ. Βενιζέλου, ο οποίος μάλιστα προσδιόρισε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας την... Πρωταπριλιά- στις 29 Απριλίου.

Είναι σαφές πλέον ότι η χώρα κινδυνεύει να παραδοθεί πλήρως στα «σαγόνια» του βουλιμικού κ. Βενιζέλου, ο οποίος στην προσπάθειά του να γίνει αρχηγός δεν διστάζει να διαπράξει οτιδήποτε. Ηδη εντός του Σαββατοκύριακου επιβεβαιώθηκε ότι η εμπλοκή (;) στις συζητήσεις για το PSI δεν ήταν
άσχετη με τα προσωπικά παιχνίδια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Εχοντας «αδειαστεί» από τον Γ. Παπανδρέου στο εσωκομματικό πόκερ, ο κ. Βενιζέλος αξιοποίησε την ούτως ή άλλως προβληματική (παρά τις «αισιόδοξες» δηλώσεις των προηγούμενων ημερών) εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» των ομολόγων, ώστε να δοθεί η εικόνα αιφνίδιας κρίσης και να εμφανιστεί ο ίδιος ως σωτήρας.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι νομικές εταιρίες που κάνουν τις συζητήσεις για το PSI στο εξωτερικό πήραν εντολή να συνεχίσουν κανονικά, μολονότι την ίδια ώρα η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν με την απειλή άμεσης χρεοκοπίας. Ηδη έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πάλι και σε επίσημο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η διακοπή ήταν περισσότερο μια «μπλόφα» παρά πραγματικό γεγονός.

Αυτά τα παιχνίδια του κ. Βενιζέλου -την ώρα που οι εργαζόμενοι συνθλίβονται κι άλλο- εξηγούνται από το «σύνδρομο» που τον διακατέχει. Ο φιλόδοξος αντιπρόεδρος φοβάται ότι θα έχει την τύχη της Ντόρας Μπακογιάννη και γι’ αυτό άσκησε κάθε είδους πίεση, ώστε να επισπευστεί η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου είπε ότι κανονικά η εσωκομματική κάλπη έπρεπε να είχε στηθεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ενώ χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για το PSI και το επόμενο τρίμηνο στην οικονομία. Στην πραγματικότητα ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι η παράταση των διαδικασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μόνο φθορά μπορεί να του φέρει, όχι μόνο λόγω της ταύτισής του με την πολιτική Παπανδρέου, αλλά διότι θα χρεωθεί και το νέο Μνημόνιο με τα πρόσθετα μέτρα που έρχονται.

Υστερα από την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για τον κ. Βενιζέλο η μετακίνηση των εκλογών όσο γίνεται αργότερα δείχνει να αποτελεί πια τη μόνη σανίδα σωτηρίας. Διά αυτού του τρόπου φέρεται να πιστεύει αφενός ότι θα μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του για να δώσει από καλύτερη θέση την εσωκομματική μάχη και αφετέρου ότι δεν θα είναι τόσο νωπή η επιβολή νέων μέτρων όταν θα στηθούν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα πάντως στη Ν.Δ. επιμένουν ότι ισχύει η θέση που έχει εκφράσει και ο Αντώνης Σαμαράς που μιλά για εκλογές πριν από το Πάσχα. Επισήμως βέβαια δεν υπήρξε καμία αντίδραση στις απόψεις Βενιζέλου για την 29η Απριλίου. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επέμεναν ότι η ημερομηνία της 8ης Απριλίου είναι κόκκινη γραμμή για τη Ν.Δ. και προσέθεταν ότι, αν η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτύχει στην αποστολή της (PSI και δανειακή σύμβαση), δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη στηρίζουν και πρέπει να οδηγηθεί ο τόπος άμεσα σε εκλογές.

Στη γνώριμη γραμμή του εμφανίστηκε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «μια πολιτική αναταραχή σήμερα θα εξυπηρετούσε μόνο τους εχθρούς της πατρίδας και του λαού», ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της και απειλούσε με το εκβιαστικό δίλημμά του ότι «εκλογές αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο μπορεί να καταστρέψουν τη χώρα».
Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου