Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΙΚΑ: Εφιάλτης τον Μάρτιο με τις συντάξεις!



Στον αέρα βρίσκονται οι συντάξεις του Μαρτίου για τους περίπου 1.200.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αφού το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Η «τρύπα» στα έσοδα μόλις τον πρώτο μήνα του έτους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 750.000.000 ευρώ και ήδη, για να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις, η διοίκηση του ιδρύματος αναγκάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό. Αν δεν βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, το ΙΚΑ έως το τέλος Μαρτίου θα έχει χρησιμοποιήσει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, που για όλο το 2012 είναι 2,1 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο το ίδρυμα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων.

Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, τα μηνιαία έσοδα του ΙΚΑ ανήλθαν στο 1,25 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες του έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να κάνει χρήση, σε πρώτη
φάση, του 1/3 της κρατικής επιχορήγησης για να «μπαλώσει» κάπως τα πράγματα. Την ίδια ώρα, για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες αποφασίστηκε να συναφθεί δάνειο για λίγες ημέρες, ύψους 200.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 50.000.000 ευρώ θα τα βάλει το ταμείο της ΔΕΗ και τα άλλα 150.000.000 ευρώ το ΕΤΕΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, που για πολλοστή φορά την τελευταία διετία θα του προσφέρει ταμειακή διευκόλυνση, είναι το ίδιο ταμείο που, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάζει ταμειακό έλλειμμα 740.000.000 ευρώ για το 2011 και, αν δεν προχωρήσει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, κινδυνεύει άμεσα με στάση πληρωμών...

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η βασική επιχορήγηση της Πολιτείας προς το ΙΚΑ ανερχόταν στα 2,7 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή υψηλότερη κατά 600.000.000 ευρώ σε σχέση με φέτος. Παρ’ όλ’ αυτά το ίδρυμα αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να λάβει πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό σενάριο και η πρόσθετη επιχορήγηση κριθεί απαραίτητη μόλις από τον τρίτο μήνα του έτους, η κατάσταση θα γίνει πραγματικά εκρηκτική και πλέον θα είναι ορατή μια μορφή στάσης πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συνταξιούχους του ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της άτυπης προετοιμασίας που γίνεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν υπηρεσίες του ΙΚΑ που ήδη προετοιμάζονται για την περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί να καταβάλουν μόνο ένα μέρος από το σύνολο των συντάξεων. Στη λογική αυτή εντάσσεται και η άσκηση προσομοίωσης χρεοκοπίας που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών από τον περασμένο Νοέμβριο, με τη χορήγηση κουπονιών που θα αντιστοιχούν στο 50% του μισθού ή της σύνταξης. Τα κουπόνια αυτά θα δίνονται αντί μισθού για να καλυφθούν χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο (π.χ. έκτακτη εισφορά ή ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας).


Μοναδική (αμφίβολη) ελπίδα οι καθυστερημένες εισφορές

Μοναδική σανίδα σωτηρίας είναι να πετύχει το πρόγραμμα τιτλοποίησης καθυστερούμενων εισφορών του ιδρύματος με παροχή εγγυήσεων από τις κινητές αξίες του. Το πρόγραμμα αυτό, που αντιστοιχεί σε έμμεσο νέο δανεισμό του ιδρύματος, όπως αναφέρεται και στον προϋπολογισμό του 2012, στόχο έχει να αποφέρει έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ομως σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο να επιτευχθεί ένας τόσο φιλόδοξος στόχος. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρατευτεί η περσινή λύση της έκτακτης επιχορήγησης. Κάτι τέτοιο όμως «κολλάει» στις κόκκινες γραμμές της τρόικας, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο προϋπολογισμός να βρεθεί εκτός στόχων.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου