Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ατζέντα Σαμαρά στη Ρωσία


Η ατζέντα Σαμαρά στη Ρωσία


Θέματα ενέργειας, τουρισμού και διμερή ζητήματα στο τραπέζι των δυο χωρών.
Τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει, από τις 25 έως και τις 27 του μήνα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όπου και θα έχει σειρά επαφών, με πιο σημαντική αυτή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, προετοιμάζει εδώ και ημέρες το ταξίδι του στηΜόσχα και οι συνεργάτες του, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του, στις 26 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό τη Ρωσίας.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο βήμα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, μέσα σε λίγους μήνες, αφού μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος –νυν Υπουργός Αμύνης- , Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε δηλώσει «παρών», στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και είχε μάλιστα τότε υπογράψει, με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Βουλής, Μπόρις Γκρίζλοφ, συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των 2 κομμάτων, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στο βάθος χρόνου που συνδέει τις δύο παρατάξεις και το οποίο φθάνει έως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ΝΔ είναι ίσως το κατεξοχήν κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις μεταξύ των άλλων, στα πλαίσια των διεθνών επαφών του κόμματος, με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι το κυβερνών κόμμα, το κόμμα της μητέρας Ρωσίας.
Σήμερα στην ρωσική πολιτική σκηνή, έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις» (Αντ1 97,2), τόνισε αναφερόμενος στο ταξίδι, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, που θα συνοδεύσει τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του, σημειώνοντας πως η επαφή με τον Πούτιν είναι εξόχως σημαντική, αφού ο τελευταίος δεν είναι Πρόεδρος μόνο της Ενωμένης Ρωσίας, αλλά και προεδρικός υποψήφιος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι σύντομα θα επιστρέψει και πάλι στο Κρεμλίνο όχι με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού αλλά με την ιδιότητα του Προέδρου.
Η «ατζέντα» Σαμαρά
Στη Συγγρού εκτιμούν πως ΝΔ και Ενωμένη Ρωσία, μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς στρατηγικής σημασίας. Αναλυτικότερα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, απαριθμούν τα πεδία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας πως θα ήταν πολύτιμη μια συνεργασία σε θέματα:

Ενέργειας. Εδώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από τα αρμόδια στελέχη

Τουρισμού

Εμπορίου

Βιομηχανίας

Ναυτιλίας
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στο τραπέζι θα πέσουν και θέματα της ευρύτερης περιοχής, που αφορούν την γεωπολιτική ενότητα και την γεωστρατηγική ενότητα στην οποία ανήκει η Ελλάδα, οι εξελίξεις στην περιοχή μας, στην ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα που αφορούν το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, το ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θέματα που αφορούν την αραβική άνοιξη και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Επιτελικά στελέχη αποτιμούν πάντως ήδη θετικά την έκβαση του ταξιδιού, αφού όπως λένε οι σχέσεις των δυο χωρών διανύουν «καλή φάση», ενώ επισημαίνουν πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να ασκήσει μια «τολμηρή εξωτερική πολιτική» χωρίς σύνδρομα και χωρίς συμπλέγματα επ’ ωφελεία της Ελλάδος και της ελληνικής κοινωνίας.

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου