Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΞ για αγωγό: «Κοινή η θέση Ελλάδας-Ρωσίας»

 
Σε δύσκολη διπλωματική θέση αναμένεται να φέρει η Αθήνα τη Σόφια εάν και εφόσον κάνει πράξη τα λεχθέντα του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα αναφορικά με το θέμα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα στο Κοινοβούλιο υπογράμμισε πως θεωρεί την όλη στάση της...

Βουλγαρικής πλευράς ακατανόητη, αφού το συγκεκριμένο έργο έχει κριθεί ως οικονομικά βιώσιμο αλλά και κυρίως ως ένα από τα πλέον «ασφαλή» σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, το οποίο αποτελεί το κύριο σημείο – το επίσημο – στο οποίο διαφωνεί η Βουλγαρία, ο Σ. Δήμας υπογράμμισε πως ακόμα και ο ίδιος, έχοντας μάλιστα υπηρετήσει και από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό θώκο ως επίτροπος για το περιβάλλον, που είναι πολύ ευαίσθητος σε ζητήματα προστασίας του φυσικού πλούτου δεν μπορεί να αντιληφθεί το ακριβές σημείο διαφωνίας της Βουλγαρίας.
Επιπροσθέτως σε αποστροφή του λόγου ανέφερε πως η Αθήνα είναι πολύ κοντά με τη Μόσχα και συζητάει τρόπους άρσης του αδιεξόδου και της αποτελμάτωσης του θέματος. «Από την πλευρά μας», ανέφερε ο υπουργός, «σε στενή συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, θα αξιολογήσουμε τη στάση μας και θα προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες. Αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων και εκείνες που σχετίζονται με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Βουλγαρίας, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της στη διακρατική συμφωνία και στη διεθνή εταιρία του έργου.»
Με άλλα λόγια η Αθήνα προτίθεται να ζητήσει αποζημιώσεις από τη Σόφια η οποία δεν καταβάλλει εδώ και καιρό τα οφειλόμενα για την συμμετοχή της στο κονσόρτσιουμ, ενώ συμπλήρωσε έχει συζητήσει για το θέμα αυτό «λεπτομερώς» τόσο με τον πρέσβη της Ρωσίας στην χώρα μας όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου