Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Στη Μόσχα ο Σαμαράς για να λιώσει τον πάγο



Με στόχο η περίοδος των παγετώνων, που κράτησε περίπου δυο χρόνια, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας πολύ σύντομα να αποτελέσει παρελθόν ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς στη Μόσχα. Στο ταξίδι του (αναχωρεί την Τρίτη), σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνοδεύεται από τον Σταύρο Δήμα (υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Ν.Δ.), τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιώργο Μουρούτη και συμβούλους του.

Στη ρωσική πρωτεύουσα μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει μέχρι -15 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει, την Πέμπτη το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας
Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να λιώσουν οι πάγοι που δημιούργησε η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Από τη μεριά τους, οι Ρώσοι ετοιμάζουν υποδοχή αρχηγού κράτους στον Αντώνη Σαμαρά και στο κλιμάκιο της Ν.Δ., μια και πιστεύουν ότι απέναντί τους θα έχουν έναν ειλικρινή φίλο και αξιόπιστο συνομιλητή, που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οι σχέσεις συνεργασίας στην ενέργεια, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στα αγροτικά προϊόντα. Για τους τομείς αυτούς υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο, αλλά και σε ιδιωτικό, αφού μια σειρά ρωσικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναφερθεί στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ελληνικού και ρωσικού, και θα επισημάνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και μπορούν να την εμπιστευτούν και να επενδύσουν στην προοπτική ανάπτυξής της.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος τον Σεπτέμβριο είχε συμμετάσχει με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας Σίμο Κεδίκογλου στο 12ο συνέδριο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία και είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Τη συμφωνία από ρωσικής πλευράς είχε υπογράψει ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Μπόρις Γκριζλόφ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου