Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η «απόδραση» και ο καταζητούμενος



Στον εξωτικό -και φορολογικό- παράδεισο της Κόστα Ρίκα βρίσκεται από την Παρασκευή (και προβλέπεται να παραμείνει τουλάχιστον έως την Τετάρτη) ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο τέως πρωθυπουργός πήγε εκεί για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά η Κόστα Ρίκα συνδέεται, εκτός των άλλων, και με ένα όνομα γνωστό από την υπόθεση των CDS, τον Χοσέ Μαρία Φιγκέρες.

Η σύμπτωση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα για την απόφαση του κ. Παπανδρέου να επιλέξει στην παρούσα συγκυρία, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την Κόστα Ρίκα ως τόπο συνεδρίασης των απανταχού σοσιαλιστών.

Ο Φιγκέρες είναι πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Απελευθέρωσης, που φιλοξενεί τις εργασίες της Διεθνούς, και ήταν πρόεδρος της χώρας έως το 1998. Κατηγορούμενος όμως για
σκάνδαλα διαφθοράς και δωροδοκίας από την Alcatel, ετέθη υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας, ενώ αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα, βρίσκοντας καταφύγιο στο Λονδίνο, έδρα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συνέχεια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, με το όνομά του να φιγουράρει ως «managing partner» στην ιστοσελίδα του fund I.G.Partners -που με έδρα τη Γενεύη ασχολείται με τις ταυτισμένες με τα CDS αγοραπωλησίες ομολόγων-, πλάι στον Θεόδωρο Μαργέλλο, διευθύνοντα σύμβουλο και προσωπικό φίλο του κ. Παπανδρέου. Ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα συμμετέχει επίσης στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΜΚΟ Ι4cense που έχει ιδρυτή και πρόεδρο τον Αντρίκο Παπανδρέου και ασχολείται με θέματα πράσινης ανάπτυξης.

Οπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», η αρχική έρευνα εις βάρος του Φιγκέρες είχε μείνει επί χρόνια ημιτελής, ενώ ο ίδιος σήμερα καταβάλλει πολυδάπανες προσπάθειες για να μπορέσει να επιστρέψει. Προ μηνός (συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου), οργάνωσε μάλιστα δακρύβρεχτη εμφάνιση σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του, όπου μίλησε για το όνειρό του να γυρίσει στην Κόστα Ρίκα. Εχει ενδιαφέρον ότι η συνέντευξη δόθηκε την περίοδο που προετοιμαζόταν η τωρινή σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι επελέγη η Κόστα Ρίκα για να ασκηθεί έτσι έμμεση επιρροή προς όφελος των επιδιώξεων του Φιγκέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου