Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή του τ. Υπουργού Νικόλαου Μάρτη Ο Γκρουέφσκι και η Μακεδονία



7Στην «ΕΣΤΙΑ» την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 δημοσιεύεται κείμενο με τίτλο «επιμένει ο Γκρουέφσκι για ένταξη» όπου υποστηρίζει ότι το δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ότι πιστεύει ότι δύναται να δρομολογήσει νέα δεδομένα στην προσπάθεια εντάξεως στο ΝΑΤΟ.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης έκανε αποδεκτή την προσφυγή της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και δεν αναφέρει ότι έχουν τα Σκόπια να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε περίπτωση που η αποδοχή της προσφυγής θεωρηθεί ότι τα Σκόπια μετά την αποδοχή της προσφυγής έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» η εκδοχή αυτή προσκρούει στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Λισσαβώνας τον Ιούνιο 1992 ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια εφόσον δεν θα έχουν τη λέξη «Μακεδονία».
Η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτική για τους Σκοπιανούς και όσους ασχολούνται με το Σκοπιανό πρόβλημα ελήφθη κατόπιν της από 3.1.1992 επιστολής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου τόνιζε ότι είναι Μακεδόνας, έγραψε ότι:
«Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία», και προσέθεσε:
«Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες», και ότι: «Είναι αδιανόητο με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία προς έλεγχο του Αιγαίου αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα». Συνεπεία της επιστολής αυτής τον Ιούνιο του 1992 το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας ομόφωνα αποφάσισε ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια υπό τον όρον ότι δεν θα έχει την λέξη «Μακεδονία».
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Λισσαβώνας ούτε η FYROM (το Μ σημαίνει Μακεδονία), ούτε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν αναγνωρίζεται από την Ε.Ε.
Η επιθυμία να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί όταν στο όνομα τους δεν θα έχουν τη λέξη «Μακεδονία».
Πρότεινα στον Πρόεδρο ΒΛΑΤΩΦ το όνομα «Δημοκρατία της Παιονίας» «Δημοκρατία της Σλαβικής Παιονίας» ή έστω «Δημοκρατία της Παιονίας» διότι όταν οι Σλάβοι έφτασαν στην Βαλκανική τμήμα τους εγκαταστάθηκαν στην Αρχαία Παιονία. Ο Άγγλος Ιστορικός Ηamond στο βιβλίο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Παράρτημα Β, σελ. 68) αναφέρει: «Η εκστρατεία της Ιλλυρίας και οι μακεδονικές δυνάμεις». «Στο Τέλος του θέρους του έτους 335 π.Χ. οδήγησε το στρατό του νότια προς την χώρα των Αγριάνων (γύρω από τη σημερινή Σόφια) και προς τους Παίονες (γύρω από τα σημερινά ΣΚΟΠΙΑ)».
Η «Δημοκρατία της Παιονίας» δεν έχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχει ιστορική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου