Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ελλάδα – Ρωσία (πάλι) συμμαχία



«Ελλάδα - Ρωσία (ξανά) συμμαχία». Αυτός ήταν ο στόχος της επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα και στη συνάντηση που είχε χθες για 75 λεπτά στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, η «επανεκκίνηση» των σχέσεων των δύο χωρών επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η δήλωση για τον «πολύτιμο φίλο» που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό, αλλά και η υποδοχή αρχηγού κράτους που έτυχε ο κ. Σαμαράς επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος των «παγετώνων», εξαιτίας της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, ανήκει στο παρελθόν. Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του τόνισε: «Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ
Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική, σε όλα τα ζητήματα. Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα, και τις προοπτικές που υπάρχουν. Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμα για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχτεί ένας φίλος πολύτιμος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Πούτιν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών, έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας επικεντρώνοντας σε λιμάνια, αεροδρόμια και στον ΟΣΕ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ενεργειακά, αναφερόμενος και στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά επικεντρώνοντας κυρίως στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η ρωσική πλευρά, μάλιστα, επιταχύνει την κατασκευή του, ξεκινώντας πριν από το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Ο Β. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κ.λπ.), θέμα το οποίο συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του Δ.Σ. της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Μάκης Παπαγεωργίου, ενώ κατά τη διάρκειά της τέθηκε στο τραπέζι από πλευράς Gazprom και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσευούμενο ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και θέματα που άπτονται του τουρισμού.

Χθες το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ευχαριστώντας τον για την απόφασή του να βοηθήσει από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τους φτωχότερους πολίτες της Ελλάδας, που πλήττονται από την κρίση.
Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου