Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Αναβάθμιση τώρα» για το ΤΕΙ Καβάλας



Με 6.000 ενεργούς σπουδαστές, 100 καθηγητές και ισχυρή δυναμική ο ρόλος του ΤΕΙ Καβάλας στην περιοχή υπερβαίνει αυτόν του τυπικού τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Καθίσταται κομβικός παράγοντας, με μεγάλο μέρος των ελπίδων ανάπτυξης του νομού να του έχει εναποτεθεί. Με αυτό το δεδομένο και με εφαλτήριο την εξασφάλιση 10.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για πρόσθετο εξοπλισμό, ο πρόεδρος του ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος καταθέτει μέσω της «δημοκρατίας» μια ρηξικέλευθη πρόταση: να μετεξελιχθεί το ΤΕΙ Καβάλας σε τεχνολογικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί επιβεβλημένη την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια και προτείνει η πιλοτική εφαρμογή της να γίνει από αυτό της Καβάλας, που πληροί όλες τις προδιαγραφές. Το σκεπτικό του είναι ότι τα ΤΕΙ έχουν ειδικότητες στενά συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας, συνεπώς ο μετασχηματισμός τους σε τεχνολογικά πανεπιστήμια θα δώσει άλλη κατεύθυνση, με αυξημένες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερο αριθμό νέων.

 «Οι απόφοιτοί μας βρίσκουν δουλειά, καθώς ακολουθούν επαγγέλματα που ζητεί η αγορά» σημειώνει, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το πρόβλημα το έχουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών.

«Ο πατέρας που δεν κέρασε για το γιο του που μπήκε στο ΤΕΙ, αλλά για την κόρη που πέτυχε στη φιλολογία, ύστερα από 10 χρόνια κερνάει για το μαγαζί του γιου που έχει γραμματέα την αδελφή του» χαριτολογεί.

«Στα ΤΕΙ υπάρχει κουλτούρα ιδιωτικού τομέα, ξέρουν οι απόφοιτοι ότι θα καταλήξουν εκεί. Αντίθετα, αυτοί των πανεπιστημίων θεωρούν ότι δικαιωματικά πρέπει να απορροφηθούν στο Δημόσιο» δηλώνει, προσθέτοντας ότι «τα πανεπιστήμια έχουν ειδικότητες που δεν τις χρειάζεται η ελληνική αγορά». Αναφέρει ενδεικτικά τους θεολόγους, θεωρώντας πολύ υπερβολικό τον αριθμό των 1.400 που εισάγονται κάθε χρόνο. Εις επίρρωσιν ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Δημήτρης Μπαντέκας επικαλείται μελέτη, σύμφωνα με την οποία από τα 300 τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ τα 170 εκπαιδεύουν στελέχη για το Δημόσιο, που είναι προ πολλού κορεσμένο.

Ο Θανάσης Μητρόπουλος εκτιμά ότι η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία κρατάει υποβαθμισμένα, μη παρέχοντάς τους το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη διαφορά των ετησίως εισαγομένων (45.000 σε πανεπιστήμια, 30.000 στα ΤΕΙ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αλλά και στο οικονομικό πεδίο το υπουργείο Παιδείας έχει εχθρική στάση έναντι των ΤΕΙ. Ο συνομιλητής μας παρουσιάζει την περίπτωση της σίτισης των σπουδαστών του ΤΕΙ Καβάλας, όπου πέρυσι είχε εγκριθεί από το υπουργείο ποσό 1.500.000 ευρώ, βάσει του οποίου προγραμματίστηκε η διάθεση των κουπονιών για την περίοδο 2010-2011. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί 1.350.000 ευρώ, που σήμερα... γίνεται 1.250.000. Μόνο που οι μερίδες φαγητού των σπουδαστών έχουν καταναλωθεί σύμφωνα με την αρχική έγκριση και τώρα η διοίκηση του ΤΕΙ καλείται να καλύψει το σοβαρό υπόλοιπο (250.000) στον εστιάτορα!

Το ΤΕΙ Καβάλας έχει τρεις σχολές -Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης Οικονομίας και Τεχνολογιών Γεωπονίας- με 11 ειδικότητες. Η ένταξή του στο ΕΣΠΑ με 10.000.000 ευρώ, έπειτα από συστηματική προσπάθεια, το φέρνει ψηλά στη λίστα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων των ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ετσι, του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του και τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες.


Η αποκέντρωση θα βοηθήσει και την περιφέρεια και την Αττική

Για τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Θανάση Μητρόπουλο γενικά η παρουσία των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Πιστεύει μάλιστα ότι η συγκέντρωση οκτώ πανεπιστημίων και τριών ΤΕΙ στην Αττική περισσότερο επιβαρύνει παρά λειτουργεί θετικά για το ήδη υπερφορτωμένο λεκανοπέδιο. Τάσσεται, λοιπόν, υπέρ της διεύρυνσης της αποκέντρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πολιτικών προσώπων, όπως ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Στο πνεύμα αυτό θεωρεί βλαπτικές τις κυοφορούμενες καταργήσεις περιφερειακών ΤΕΙ. Οσο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, δηλώνει ότι, έτσι όπως σχεδιάζονται ή γίνονται, δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.
Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου