Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ο εφιάλτης της κρίσης και τα... παιδικά όνειρα



Τα παιδιά βιώνουν κατά τον σκληρότερο ίσως τρόπο τις επιπτώσεις της σοβούσας οικονομικής κρίσης. Η ανέχεια της οικογένειας, που την υποχρεώνει να ζει κάτω από τραγικές συνθήκες, τραυματίζει τους ευαίσθητους βλαστούς της. Για χιλιάδες Ελληνόπουλα τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια είναι πλέον όνειρο, με την καθημερινότητά τους να γίνεται αδυσώπητη.

Εξαίρεση δεν αποτελεί ο νομός Καβάλας, με πολλά παιδιά να ανεβαίνουν Γολγοθά. Μπροστά σε αυτή τη δραματική πραγματικότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα κινητοποιείται για να συνδράμει τους μαθητές που στερούνται και τα στοιχειώδη.

Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Νίκος Γεωργιάδης, μετά και τα μηνύματα που λαμβάνει από διευθυντές δημοτικών σχολείων της περιοχής, αναλαμβάνει πρωτοβουλία υπέρ των παιδιών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση προτίθεται μετά τις γιορτές να διοργανώσει, σε συνεργασία με τον σύλλογο δασκάλων του νομού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς φορείς, συλλογή διαφόρων ειδών για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα δοθούν στους δασκάλους, οι οποίοι, έχοντας την εικόνα των μαθητών τους, θα τα διαθέσουν σε αυτούς που αληθινά τα χρειάζονται.

«Από τα ίδια τα σχολεία θα γίνει η διανομή των ειδών, με διακριτικότητα και ευαισθησία, ώστε να μην τραυματιστεί η υπόληψη των μαθητών που θα τα δεχτούν» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, μας αφηγείται ένα συνταρακτικό περιστατικό που του μετέφερε πρόσφατα διευθυντής δημοτικού σχολείου της Καβάλας:

«Μια βροχερή μέρα ένας μικρός μαθητής πήγε στον διευθυντή και του ζήτησε να φύγει από το σχολείο. Οταν αυτός τον ρώτησε για τον λόγο, ο μαθητής τού είπε ότι χάλασε το παπούτσι του και του το έδειξε. Το παπούτσι πράγματι είχε κατεστραμμένη σόλα. Ο διευθυντής τότε τον κάλεσε να πάει σπίτι του, να αλλάξει παπούτσια και να επιστρέψει στο σχολείο. Ομως η απάντηση που πήρε τον άφησε άφωνο: «Δεν μπορώ, γιατί δεν έχω άλλο ζευγάρι! Το παιδί έφυγε και ήρθε την επόμενη εβδομάδα στην τάξη του.

Μια σημερινή ιστορία που μας γυρίζει σε εποχές δυστυχίας, τις οποίες οι Ελληνες ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα ξαναζούσαν.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας επισημαίνει και τη σοβαρή περικοπή της χρηματοδότησης, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη κατασκευής σύγχρονων σχολικών κτιρίων στην περιοχή, ώστε να αποσυμφορηθούν τα παλιά, ορισμένα εκ των οποίων είναι 100 ετών!

Εξάλλου, αναφορικά με τις συνενώσεις σχολείων, δηλώνει ότι συχνά αποτελούν παιδαγωγική αναγκαιότητα, ενώ τονίζει τη σημασία της ασφαλούς και ακριβούς χρονικά μεταφοράς των μαθητών στην περίπτωση αλλαγής σχολείου.
Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου