Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ρίχνουν και το Ασφαλιστικό στα νύχια του υπερπρωθυπουργού Ράιχενμπαχ

 Στο χειρουργικό κρεβάτι του υπερπρωθυπουργού Χορστ Ράιχενμπαχ μπαίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η εμπλοκή του υπερπρωθυπουργού και στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνεται από το εξής: Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει σεμινάριο-ημερίδα για σήμερα και αύριο, με θέμα τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης του Ράιχενμπαχ («Task Force»). Ο στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο προΐσταται η επικεφαλής της «Τask Force» για την Ελλάδα στο γραφείο της Αθήνας Ζορζέτα Λάλη, φαινομενικά είναι να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και για το ενδεχόμενο εναλλακτικών χρηματοδοτικών σεναρίων. Στην πραγματικότητα όμως, παρουσία Δανών, Σουηδών, Γάλλων και Γερμανών εκπροσώπων, θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι των αλλαγών που έρχονται στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

 Στο σεμινάριο θα βρίσκονται εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους για την πορεία του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Αναμένεται να τεθεί θέμα ορίων ηλικίας, αλλά και χρόνων συνταξιοδότησης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ύφεσης, με τη ζημιά που έχει προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, αφού υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι απώλειες του συστήματος δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ετσι, έρχεται από το παράθυρο η επιβολή ενός νέου φόρου, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συζήτηση στοχεύει στο να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό σύστημα που νοσεί σοβαρά και που, αν δεν ληφθούν επειγόντως νέα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι βιώσιμο, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει ήδη στην επικουρική ασφάλιση. Ερχεται σε μια στιγμή που η διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κορυφώνονται, και με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να ασκηθεί περαιτέρω πίεση για να υποχωρήσει η Ν.Δ. στην άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο Κουτρουμάνη για περικοπές στην επικουρική ασφάλιση, που φτάνουν έως και το 50%, και για ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου