Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Αγρια βεντέτα μεταξύ βουλευτών και δελφίνων!



Εμφύλιο πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικά βεντέτας ανάμεσα σε βουλευτές και συγκεκριμένους δελφίνους υπουργούς σηματοδότησε η επόμενη ημέρα της θυελλώδους ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο. Οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών περί δυσφορίας του Μαξίμου για το αποτέλεσμα και κυρίως η άποψη ότι οι βουλευτές λειτούργησαν ως όργανο των συντεχνιών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να περνούν χθες στην αντεπίθεση επιστρέφοντας τις κατηγορίες στους υπουργούς και προαναγγέλλοντας νέα αντάρτικα. «Αργά ξύπνησαν κι αυτοί. Εξαθλίωσαν την κοινωνία και θυμήθηκαν στα τελειώματά τους να το παίξουν επαναστάτες» ήταν το αιχμηρό σχόλιο «αντιμνημονιακών» της αντιπολίτευσης.
Οσο κι αν πολλοί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το προχθεσινό
αντάρτικο, το θρίλερ κατάρρευσης της κυβέρνησης ήταν τελικά υπαρκτό και καταγράφηκε ξεκάθαρα από τα ανοιχτά μικρόφωνα της Βουλής. «Αν το άρθρο απορριφθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί» ακούστηκε να λέει ο κ. Βενιζέλος στον Φ. Πετσάλνικο. Οι περισσότεροι απέδωσαν τη συγκεκριμένη φράση σε φόβο παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου σε περίπτωση καταψήφισης του άρθρου για τα φαρμακεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, εκ των εμπίστων του Λουκά Παπαδήμου, είχε ασκήσει πίεση στον Ανδρέα Λοβέρδο να αποσύρει τη διάταξη, όμως ο υπουργός Υγείας απείλησε: «Αν φύγει η διάταξη, φεύγω κι εγώ». Το γεγονός ωστόσο ότι λίγα λεπτά πριν από τη συνομιλία με τον Φ. Πετσάλνικο ο κ. Βενιζέλος είχε απευθυνθεί στους ψηφολέκτες με επιτακτικό ύφος και εμφανώς δύσθυμος λέγοντας «δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό να ξέρει τι θα κάνει, αν έχει πλειοψηφία ή δεν έχει» έκανε άλλους να σκεφτούν ότι τελικά η παραίτηση αφορούσε τον κ. Παπαδήμο.

Με το «επαναστατικό» κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή οι διαρροές του Μαξίμου για νίκη των συντεχνιών δεν ήταν δυνατό να μείνουν αναπάντητες. Πρώτος το γάντι σήκωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν τα υπηρετούν οι βουλευτές, αλλά αυτοί που ασκούν εκτελεστική εξουσία» είπε χαρακτηριστικά. «Οι βουλευτές είναι στα κάγκελα και δικαίως» είπε ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος καταψήφισε τέσσερα άρθρα, ενώ πολλοί βουλευτές τόνιζαν ότι ο Λοβέρδος τούς εξαπάτησε.

«Μετανοούσα παρθένα» τους αποκάλεσε χθες το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς έλεγε χθες ότι δύσκολα θα ξαναπεράσουν άδικα μέτρα που ανακυκλώνουν την κρίση. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η αντίδραση του Χ. Μαγκούφη λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. «Μη μασάτε, ρε» ακούστηκε να λέει σε «πράσινους» βουλευτές, οι οποίοι έδειχναν μαγκωμένοι από όσα είχαν συμβεί στην Ολομέλεια και την εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ.

Για συγκυβέρνηση τσίρκο μίλησε ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που προέβλεψαν ότι στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια το μπάχαλο θα είναι μεγαλύτερο και θα σημάνει ταυτόχρονα το πολιτικό τέλος του Λουκά Παπαδήμου. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλας πάντως τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε τα εσωκομματικά χουνέρια του ΠΑΣΟΚ να κλυδωνίσουν την αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου