Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Σε... πισίνα, στρώματα και Ελβετία!



Οι παλαιότεροι τα έκρυβαν κάτω από το στρώμα, οι πιο νέοι σε χρηματοκιβώτια και οι πιο πονηροί σε ελβετικούς λογαριασμούς και σε οffshore. Ελληνες και Ιταλοί, βίοι παράλληλοι... Ετσι τουλάχιστον το βλέπει το πρακτορείο Reuters, που ασχολείται με τη μαζική φυγή καταθέσεων από τις δύο χώρες σε ένα κοινό ρεπορτάζ από την Αθήνα και τη Ρώμη. Οι Ελληνες αγοράζουν χρηματοκιβώτια και νοικιάζουν θυρίδες για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί αγοράζουν διαμερίσματα στο Βερολίνο. Ο φόβος της χρεοκοπίας αλλά και της κατάστασης των τραπεζών οδηγεί πολλές φορές σε υπερβολές. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στις δύο χώρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Οι περισσότεροι αγοράζουν χρηματοκιβώτια και φυλάσσουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι μέχρις ότου βρουν τρόπο να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. «Κάποιος πελάτης μου», διηγείται τραπεζίτης στην Αθήνα στο Reuters, «μου είπε ότι φτιάχνει χρηματοκιβώτιο κάτω από την πισίνα του σπιτιού του».

 Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων. Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, προσπαθούν να συγκρατήσουν τη «διαρροή» προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5% - μάταια βέβαια. Οι πελάτες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα ευρώ τους αγοράζοντας ελβετικά φράγκα, αυστραλιανά δολάρια ή νορβηγικές κορόνες και φυσικά χρυσό. Ολα αυτά, μαζί με τα ευρώ, καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες. «Ο αριθμός των νοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι πριν έναν χρόνο» λέει ο ίδιος τραπεζίτης.

Ο ίδιος φόβος επικρατεί και στην Ιταλία. Οι πολίτες της χώρας έχουν και αυτοί χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ιταλικές τράπεζες. Κάποιοι αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελβετία, κάποιοι άλλοι στον σχετικά σταθερό ηγέτη της ευρωζώνης, τη Γερμανία. Πολλοί Ιταλοί μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters, επενδύουν στην αγορά ακινήτων του Βερολίνου, καθώς οι τιμές του Λονδίνου παραμένουν ακριβές. Από την αρχή του 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι Ελληνες καταθέτες έχουν αποσύρει 75 δισ. δολάρια. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές και οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Φουστ εξηγεί ότι οι πολίτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Ομως και άλλοι Γερμανοί οικονομολόγοι επαναλαμβάνουν ότι η συνταγή που ακολουθείται είναι λάθος. Μεταξύ αυτών, ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας του Βερολίνου (DIW) Φερντινάντ Φίχτνερ και ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ. Ο κ. Χορν λέει χαρακτηριστικά: «Ο ασθενής ζει, αλλά είναι στον ορό κι αυτό δεν αποτελεί λύση. Εχουμε μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, η οποία εντείνεται από τη δυσπιστία των επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου