Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το δόλιο σχέδιο του Παπανδρέου (με το Σύνταγμα) για άρση της μονιμότητας και παραμονή του διορισμένου Λουκά



Με κάθε τρόπο επιχειρεί ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να περάσει από τη μια τις επιταγές της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο και από την άλλη το σενάριο επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου. Τα όσα συνέβησαν στη σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου χθες ήταν ενδεικτικά.

Το πρώτο το επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, ο στόχος του ήταν δήθεν... αθώος. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να ανοίξουν θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και της προστασίας του πολιτικού κόσμου. Πίσω από αυτήν όμως την πρόταση του κ. Παπανδρέου βρισκόταν ένα δόλιο σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί:

 Πρώτον, στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μια και μια συνταγματική αναθεώρηση θα το άνοιγε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο υπουργός Επικρατείας (και πρώην σύμβουλος του κ. Παπανδρέου) Γιώργος Σταυρόπουλος το έχει θέσει ήδη. Να σημειώσουμε ότι η τρόικα έχει θέσει το θέμα της άρσης της μονιμότητας σε πρώτη φάση στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, αλλά σίγουρα η επέκταση του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα θα διευκόλυνε τα σχέδια για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000.

Δεύτερον, στην παράταση του βίου της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου, καθώς, αν άνοιγε θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ο χρόνος που έχει προσδιοριστεί για τη λήξη της θητείας της δεν θα επαρκούσε για να ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή που θα σχηματιζόταν. Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη μεριά του, ενώ έχει το θέμα της αναθεώρησης στις προτεραιότητές του, επισήμανε ότι το θέμα μπορεί να περιμένει, μια και δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της παρούσης κυβέρνησης. Βέβαια, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να το ξαναφέρει προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία αναμένεται να γίνει πιθανότατα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή αρχές της μεθεπόμενης, μια και ο κ. Παπανδρέου γυρίζει από την Κόστα Ρίκα πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται από τις 25 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου στη Μόσχα.

Το θέμα πάντως της παράτασης του βίου της κυβέρνησης έθεσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Μάλιστα, ως πρόσχημα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χρησιμοποίησε τον... μπαμπούλα της Αριστεράς, που στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνει. Η άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, με το επιχείρημα ότι «οι εκλογές είναι η βαλβίδα της κοινωνίας που βράζει. Αν αλλάζαμε το πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ήμασταν αναξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό», έκλεισε την κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου