Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

«Σειρήνες» στον Περσικό Κόλπο



Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις έμμεσες απειλές που εξαπολύουν εναντίον της οι Αμερικανοί εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος εμφανίστηκε ξανά χθες η Τεχεράνη.

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί προειδοποίησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση, εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο του 5ου Στόλου επιστρέψει στα ύδατα του Περσικού Κόλπου! «Το Ιράν δεν θα επαναλάβει την προειδοποίησή του... Το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε προς τη Θάλασσα του Ομάν εξαιτίας των ασκήσεών μας. Συμβουλεύω, συνιστώ με έμφαση και προειδοποιώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μην επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αταολάχ Σαλεχί, τονίζοντας ακόμη ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν συνηθίζει να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της». Παρ' όλα αυτά αμετακίνητες εμφανίστηκαν οι ΗΠΑ αναφορικά με την αποστολή πολεμικών πλοίων στον Κόλπο. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού δήλωσε ότι η χώρα του, παρά τις ιρανικές απειλές, θα συνεχίσει να έχει παρουσία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αν υπάρχει ανάγκη.

Η ένταση πάντως στην περιοχή προβλέπεται να διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων ναυτικών ασκήσεων του Ιράν στην περιοχή, καθώς στο ερχόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί και ασκήσεις των Φρουρών της Επανάστασης, που αποτελούν το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του ισλαμικού καθεστώτος.

Ενταση επικρατεί ωστόσο και στο διπλωματικό πεδίο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χθες το Ιράν να απαντήσει αρχικά στις προτάσεις της για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και περίπου έναν χρόνο· ενώ όπως είπε ο Μάικλ Μαν, ως εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, με την απουσία διαλόγου η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ενισχύει τις κυρώσεις της κατά του ιρανικού καθεστώτος. Νωρίτερα πάντως η Τεχεράνη ζήτησε από την Αστον να προτείνει «ημερομηνία και τόπο» για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις.


Ανοδος για το ριάλ

Το ιρανικό ριάλ ανέκτησε χθες το έδαφος που είχε χάσει τη Δευτέρα έναντι του δολαρίου, όταν η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση της τάξης του 12%. «Η άνοδος του δολαρίου είχε ψυχολογικά αίτια. Θα παρατηρήσετε μια πτώση του δολαρίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Μαχμούντ Μπαχμανί, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά μέτρων για να ελέγξει την αγορά συναλλάγματος».


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου