Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Φύγε τώρα» λένε στο Γιώργο όλοι (εκτός Βενιζέλου)



Τις δυνάμεις και τις συμμαχίες τους μετρούν Παπανδρέου, Βενιζέλος και λοιποί δελφίνοι, εν όψει της τελικής αναμέτρησης του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να συνειδητοποίησε το στραπάτσο που έπαθε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να ξαναζεστάνει το ίδιο «πιάτο» της διαρχίας και στο εθνικό συμβούλιο, ποντάροντας επί της ουσίας στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Από τη μεριά τους, οι υπόλοιποι δελφίνοι τού ζητούν να φύγει εδώ και τώρα, μια και τα σενάρια της διαρχίας δεν πρόκειται να περάσουν.

Ο πρώτος απολογισμός του μαραθωνίου του Πολιτικού Συμβουλίου τούς έβγαλε νικητές στα σημεία, μια και για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου έχασε τη μάχη μέσα στο υποτιθέμενα ελεγχόμενο Πολιτικό Συμβούλιο.

 Οσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, ακόμη σκέφτεται το θέμα της διαρχίας, μια και υπάρχουν φωνές που του ζητούν να μη γίνει αρχηγός μιας χρήσης.

Στο εθνικό συμβούλιο αναμένεται, εκτός από την πρόταση Παπανδρέου, που θα επιχειρήσει εκ νέου να κρατήσει την καρέκλα του μέχρι τον Ιούνιο, να κατατεθεί και πρόταση που θα ζητεί άμεσα εκλογή αρχηγού που θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός. Το ζητούμενο είναι αν αυτός εκλεγεί από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ή θα γίνει από διευρυμένο όργανο.

Πρώτος αντέδρασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Είχε προηγηθεί προσπάθεια κοινής πρωτοβουλίας με άλλους κορυφαίους -Αν. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Ευ. Βενιζέλος-, η οποία δεν ευοδώθηκε, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει μόνος τελικά χθες ότι «αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από τα συντρίμμια και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη». Σχολίαζε ως «έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του», που τον τιμά, την απόφαση να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά και «αμετανόητη εμμονή» την προσπάθεια ανάδειξης προέδρου μετά τις εκλογές. Διέκρινε δυσαρμονία κινήματος-κοινωνίας,που θα αρθεί μόνο αν «οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή», καθώς «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, εδώ και τώρα».

«Παρούσα» στην κούρσα διαδοχής δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει κατά πληροφορίες ο Χ. Καστανίδης. «Εάν με προτείνουν, δεν μπορώ να πω όχι» υποστήριξε χθες η κυρία Κατσέλη.

Ζήτησε ακόμα ανοιχτές διαδικασίες «βάσης και όχι από το κογκλάβιο».

Κατά της διαρχίας τάχθηκε ο Θ. Πάγκαλος,και κατήγγειλε όσα στελέχη εκ των υστέρων επικρίνουν τη θητεία Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε άμεση σύγκληση της Κ.Ο. για ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έως τις εκλογές και εκλογή από τη βάση του προέδρου, με τον προαναφερθέντα υποψήφιο, αν το επιθυμεί.

Τάχθηκε δε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Δεν θα περάσει η λογική της διαρχίας» προέβλεψε ο Γ. Μίχας, ενώ εκλογή προέδρου από τη βάση άμεσα πρότεινε ο Ν. Σαλαγιάννης.

Εκλογή προέδρου έως τα τέλη Φεβρουαρίου ζήτησε ο Λ. Γρηγοράκος, ενώ η Τόνια Αντωνίου, η οποία θα στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο αν είναι υποψήφιος, είπε ότι «μέσα στον Ιανουάριο θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει».

«Μεταβατικού τύπου» χαρακτήρισε την πρόταση περί διαρχίας η Κατερίνα Μπατζελή, που «μπορεί να γίνει αποδεκτή», εφόσον ο πρόεδρος τηρήσει τη δέσμευση μη υποψηφιότητας.

Χαοτική λύση που χρήζει διευκρινίσεων τη χαρακτήρισε η Σοφία Γιαννακά, τονίζοντας ότι μπορεί να συζητηθεί, αν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει ρόλο «επίτιμου προέδρου». «Ή μαζεύεται η Κ.Ο. και αποφασίσει ή κάνουμε γρήγορα ένα συνέδριο και εκλέγουμε πρόεδρο» πρότεινε ο Π. Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου