Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία άρχισε τα «γαλλικά» της



Την τιμητική της είχε η... γκιλοτίνα στα χθεσινά πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, την επομένη, δηλαδή, της ψηφοφορίας της γαλλικής Γερουσίας, η οποία ενέκρινε -με 127 ψήφους υπέρ και 86 κατά- το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει φέρει στα άκρα τις σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας.

«Η Ιστορία στην γκιλοτίνα» και «η σκέψη στην γκιλοτίνα» ήταν οι τίτλοι που έπαιξαν περισσότερο στις τουρκικές εφημερίδες, τη στιγμή που η «Hurriyet» χαρακτήριζε απερίφραστα τον Νικολά Σαρκοζί «σφαγέα της δημοκρατίας».

«Καταδικάζουμε έντονα την καθ' όλα προβληματική αυτή απόφαση, που αποτελεί παράδειγμα
ανευθυνότητας, και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν» διαμήνυσε, μέσω ανακοίνωσής του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο βέβαια στην απόφαση της γαλλικής Γερουσίας. Στο κείμενο, ωστόσο, η Αγκυρα άφηνε να εννοηθεί ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την έγκριση του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Σαρκοζί, στα τέλη Φεβρουαρίου, προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση «σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες».

Σύμφωνα με τη «Milliyet», η σειρά των μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Τουρκία εναντίον της Γαλλίας αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος. Κι ανάμεσα στις επιλογές που εξετάστηκαν, ήταν και η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Παρίσι για μεγάλο διάστημα, όπως και η τουρκική διπλωματική εκπροσώπηση στη Γαλλία στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών τους Αλέν Ζιπέ, κάλεσαν την Τουρκία να επιδείξει ψυχραιμία. Με δηλώσεις του, μάλιστα, μέσω του Canal+ ο Ζιπέ είπε ότι «χρειαζόμαστε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία» και κατέληξε λέγοντας πως τελικά «ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της οργής», μη λαμβάνοντας μάλλον υπόψη του τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, που είπε ότι οι γαλλοτουρκικές σχέσεις περνούν πλέον σε «νέα διάσταση».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλοτουρκική διαμάχη έχει λάβει και διαδικτυακές προεκτάσεις. Νέο παιχνίδι τουρκικής ιστοσελίδας δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να... ξεσπάσουν για τα τελευταία γεγονότα, ρίχνοντας -διά του mouse- χαστούκια στον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί σκέφτεται το τέλος

«Στην περίπτωση που χάσω τις εκλογές, θα σταματήσω να ασχολούμαι με την πολιτική. Κι αυτό είναι βέβαιο» φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες του, σύμφωνα με τη «Le Monde», ο Νικολά Σαρκοζί, στη σκιά των αρνητικών αποτελεσμάτων που δίνουν για τον ίδιο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Δεν είμαι... δικτάτορας» είπε ακόμη ο 56χρονος Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά στη ζωή μου έρχομαι αντιμέτωπος με το τέλος της πολιτικής μου καριέρας».
Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου