Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Παζάρι για το «κούρεμα» με εκβιασμούς Νταλάρα και θεατή τον Παπαδήμο



Ενα μπρα ντε φερ με πλήθος τακτικισμών εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί αμέτοχη τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν για λογαριασμό της το ΔΝΤ και οι Γερμανοί με τις ξένες τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Από την άλλη οι τράπεζες μέσω του επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα έστειλε χθες τελεσίγραφο στην Αθήνα, στο ΔΝΤ και τους ισχυρούς της ευρωζώνης. Μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο είπε ότι η πρόταση που έκανε το IIF την Παρασκευή όσον αφορά στο επιτόκιο των νέων ομολόγων είναι και η τελευταία και ότι αν δεν γίνει δεκτή η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Για επιτόκια χαμηλότερα του 4% στο ελληνικό PSI πιέζουν σθεναρά το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Ως γνωστόν, ο στόχος της τρόικας είναι, μέσω της εφαρμογής του PSI, το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά της Ελλάδας, το ΔΝΤ θέλει το μέσο επιτόκιο να κινείται κάτω από το 3,5%, αντί του αρχικού 4%.

 Αυτό που επηρέασε καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις είναι ο φόβος συνέχισης της ύφεσης στην Ελλάδα για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου διάστημα. Το γεγονός αυτό κάνει το ΔΝΤ να θέτει στο τραπέζι το αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να έχει ελπίδες επιτυχίας το πρόγραμμα. Το θέμα του PSI αναμένεται να απασχολήσει σήμερα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα παρουσιάζει τα βασικά σημεία ενός προσχεδίου συμφωνίας με του πιστωτές.

Πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times» έθετε εν αμφιβόλω το εγχείρημα του PSI, επικαλούμενο την αδυναμία του IFF και του Τσαρλς Νταλάρα να δεσμεύσουν το σύνολο των τραπεζών και άλλων οργανισμών (που κατέχουν τα προς «κούρεμα» ομόλογα των 206 δισ. ευρώ) προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθελοντική αλλαγή.

Η εφημερίδα σημείωνε ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων, των οποίων δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες. Το IIF αντιπροσωπεύει ομολογιούχους που εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά ομολόγα 155 δισ. ευρώ. Εως τα 206 δισ. (που είναι και το ύψος του χρέους που θα «κουρευτεί») υπάρχουν ακόμα ομόλογα αξίας 51 δισ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο σε ποιους ανήκουν...

Στο μεταξύ πολλά hedge funds (για τα οποία είχε αναλυτικό ρεπορτάζ η «κυριακάτικη δημοκρατία») δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινούνται και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, αμοιβαία κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία, που επίσης δεν φαίνεται να έχουν κίνητρα να συμφωνήσουν με τους όρους που τίθενται.

Το PSI θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά από το Δημόσιο, πράγμα που θα σημάνει και την κρατικοποίησή τους.


Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου