Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Και νέα επεισόδια χθες στον... πυρηνικό πόλεμο Παπανδρέου-Ψυχάρη



Να μετατρέψει τον... πυρηνικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του ΔΟΛ (με φόντο ένα δάνειο που δεν δόθηκε από την Εθνική) σε συμβατικό επιχείρησε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Αλλά φαίνεται οι... αντιμαχόμενες ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να βάλουν ξανά τα μαχαίρια στα θηκάρια.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είχε ισχυριστεί ότι έμαθε για το δάνειο των 10.000.000 ευρώ που ζήτησε ο ΔΟΛ προτού απαντήσει αρνητικά η Εθνική. Ο κ. Μπεγλίτης, από τη μεριά του, επιχείρησε να το μαζέψει, λέγοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός το είχε μάθει... μετά την απάντηση της Εθνικής Τράπεζας.

Οποια όμως εκδοχή και να γίνει αποδεκτή, το ερώτημα σχετικά με το ποιος ο λόγος να ενημερωθεί ο κ. Παπανδρέου γι' αυτό το δάνειο παραμένει.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας ότι οι εφημερίδες του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού συγκροτήματος τηρούσαν αρνητική στάση στην υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, την οποία ο ίδιος θεωρούσε μια θετική πρωτοβουλία, πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τράπεζα ότι αυτό οφείλεται στην απόρριψη του δανείου.

 Η απάντηση ήρθε από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» σε κείμενο με τίτλο «Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες του κ. Γιώργου Παπανδρέου», στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του κ. Γιώργου Παπανδρέου για τον ρόλο του ΔΟΛ στην επιχειρηθείσα συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Βank, τουλάχιστον όπως παρουσίασε τα πράγματα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Το “Βήμα της Κυριακής” και τα “Νέα”, τόσο κατά την ανακοίνωση της προσέγγισης των δυο πλευρών όσο και τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρονταν με θετικά σχόλια για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανάγκης δημιουργίας μεγαλυτέρων σχημάτων, ώστε να ισχυροποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να αντεπεξέλθει στην κρίση... Το deal χάλασε πριν καν γίνουν γνωστές στον Τύπο οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Αρα, εκ των πραγμάτων, ήταν αδύνατη η παρέμβαση των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων του ΔΟΛ. Είναι λοιπόν αφελές να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι η συμφωνία χάλασε εξαιτίας του ΔΟΛ.
Οπως αφελές είναι να υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι μια κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δική του, έπεσε για ένα δάνειο 10.000.000 ευρώ».

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ουδέποτε δέχτηκε ή πολύ περισσότερο επεδίωξε ανάμειξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων στη διαδικασία δανείων ή γενικώς στη λειτουργία της». Μάλιστα τονίζει ότι είχε χορηγήσει δάνειο 19.000.000 ευρώ στον ΔΟΛ, με εγγύηση το κτίριο της Μιχαλοκοπούλου, αλλά δεν του έδωσε τα άλλα 10.000.000 ευρώ, καθώς δεν παρείχε, σύμφωνα με την Εθνική, τις αναγκαίες τραπεζικές εξασφαλίσεις.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου