Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Αγριο παιχνίδι με μπλόφες και εκβιασμούς από τους δανειστές για νέο σκληρό πακέτο



 Εκτακτο πακέτο μέτρων ζητεί η τρόικα για να έρθει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Σε τελεσίγραφο που απέστειλαν στον Λουκά Παπαδήμο οι ξένοι θέτουν τον όρο αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επιβολή του νέου πακέτου των μέτρων, με το οποίο θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές αστοχίες του 2011, τότε οι εκπρόσωποι της τρόικας εκβιάζουν να μην ξανάρθουν στην Ελλάδα. Το μήνυμα των δανειστών έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας των αυξημένων δανειακών αναγκών που έχει για το 2012 ( σ.σ.: τον Μάρτιο λήγει το μεγάλο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ) και της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κρατικά ταμεία.

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση -όπως αποκαλύπτει έγγραφο που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»- το ΔΝΤ απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που κάνει η χώρα μας. Μάλιστα, για να βάλει την υπογραφή του στη νέα δανειακή σύμβαση, η διοίκηση του Ταμείου ζητεί τη λήψη ενός νέου πακέτου λιτότητας, για να διορθωθούν οι αστοχίες του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

 Το έγγραφο του Ταμείου που επικαλείται το «Spiegel» είναι αποκαλυπτικό του νέου άγριου εκβιασμού που ασκεί η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Το έργο είναι αρκετά γνωστό στην Αθήνα, αφού έχει παιχτεί σε επανάληψη τουλάχιστον τρεις φορές έως τώρα, με τις προηγούμενες δόσεις του δανείου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι επιλογές που έχει η Αθήνα, όπως αυτές στοιχειοθετούνται από το έγγραφο του Ταμείου, είναι τρεις: Είτε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που διακρατούν ή τα κράτη της ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, διαψεύδει κάθε σενάριο περί μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, το δάνειο που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα θα είναι εντός των ορίων των 130 δισ. ευρώ (συμφωνία 26ης-27ης Οκτωβρίου). Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ακόμη ότι η δόση των 5 δισ. ευρώ (από το πρώτο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ), που επρόκειτο να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και την οποία έχασε η Ελλάδα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», μετατίθεται για τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, η μεθεπόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, θα καταβληθεί τον Ιούνιο. Υπάρχει δε περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Το έγγραφο του ΔΝΤ επικρίνει επίσης τον «αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και τα περιορισμένα έσοδα που έχει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη μείωση του ελληνικού χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της κρατική περιουσίας έως το 2015. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν πιστεύει ότι το 2012 θα έρθει το τέλος του ευρώ ως ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας.


Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου