Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επέστρεψαν στην Ελλάδα έντεκα χαμένοι θησαυροί



Εναν μήνα μετά τον επαναπατρισμό των 10 βυζαντινών αρχαιοτήτων από την Ολλανδία, 11 ακόμη μεταβυζαντινές εικόνες πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα σπάνια πολιτιστικά αγαθά της θρησκευτικής μας κληρονομιάς έφτασαν στην πατρίδα μας το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για τις εικόνες «Ανάσταση του Κυρίου», «Σύναξη των Αποστόλων», «Ζεύγος Αγίων», «Ευαγγελιστής Μάρκος», «Αγιοι Ανάργυροι», «Ευαγγελιστής Ματθαίος», «Πέτρος και Παύλος», «Αγία Παρασκευή και Αγιος», «Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», «Βαϊοφόρος» αλλά και μια δίζωνη εικόνα, η οποία έχει ως παράσταση την Κοίμηση και τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Ολες οι εκπατρισμένες εικόνες -που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα- είχαν κλαπεί από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και εντοπίστηκαν στην περίφημη Temple Gallery του Λονδίνου έχοντας εξαχθεί με παράνομο τρόπο από την ελληνική επικράτεια.

 Οι μεταβυζαντινές εικόνες από τις 12 Δεκεμβρίου βρίσκονταν στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου και αφού ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά επέστρεψαν στην Ελλάδα και προσωρινά θα φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο, ωσότου παραδοθούν στους εκπροσώπους των εφορειών αρχαιοτήτων.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη χρονιά πολλές βυζαντινές αρχαιότητες που βρίσκονταν σε γκαλερί του εξωτερικού πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τον περασμένο Απρίλιο επέστρεψαν στην Ελλάδα έξι εικόνες που είχαν εντοπιστεί και πάλι στην Temple Gallery -λίγο προτού πουληθούν-, ενώ πριν από έναν μήνα σπάνια θρησκευτικά κειμήλια που βρέθηκαν σε γκαλερί στην Ολλανδία παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των επαναπατρισθέντων βρισκόταν και η εικόνα του Αγίου Προκοπίου, η οποία είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό στη Βέροια την επταετία 1968-1975. Αυτή ανήκε στη συλλογή του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος όταν ενημερώθηκε για την προέλευσή της την παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η εικόνα την περίοδο αυτή εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.


Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου