Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Καταθέτουν ονόματα αύριο οι οικονομικοί εισαγγελείς



Εως αύριο Πέμπτη αναμένεται το συμπληρωματικό υπόμνημα των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται, όπως προαναγγέλλουν, στοιχεία και ονόματα για όσους επιχείρησαν παρέμβαση στο έργο τους.

Η υπόθεση όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά παραμένει ανοιχτή και εκκρεμής, καθώς χθες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, με παραγγελία του, κάλεσε τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν εντός δύο ημερών και έβαλε στο «καλάθι των αχρήστων» το πόρισμα που είχε εκδώσει και με το οποίο αρχειοθετούσε τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μακρής αναφέρει στην παραγγελία του προς τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη: «Εν όψει 1) της από 28.12.2011 αιτήσεώς σας, με την οποία ζητάτε την αντικατάστασή σας από τα καθήκοντα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, 2) του από 29.12.2011 εγγράφου
υπομνήματός σας, το οποίο υποβάλατε εντός της ταχθείσας από εμάς πενθήμερης προθεσμίας, και 3) της επανόδου σας με την από 2.1.2012 νεότερη αίτησή σας, στην οποία αναφέρετε ότι προτίθεσθε εντός της ταχθείσας πενθήμερης προθεσμίας, όπως αναγράφετε, “να προσκομίσετε πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες διευκρινίσεις”, παρακαλώ να μου υποβάλετε μέσα σε προθεσμία δύο ημερών από σήμερα, ήτοι μέχρι τη μεσημβρία της 5.1.2012, ημέρα Πέμπτη, τις διευκρινίσεις που αναφέρετε».

Επισημαίνεται ότι οι νέες, ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση ήρθαν μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο να καταθέσουν συμπληρωτικό υπόμνημα με «ονόματα και διευθύνσεις» και το οποίο οδήγησε σε ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.

Μάλιστα ο κ. Μουζακίτης είχε εκφράσει την απορία γιατί αρχειοθετήθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο Φ. Μακρής για τους λόγους παραίτησής τους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μουζακίτης, τινάζοντας τα έως τότε δεδομένα της υπόθεσης στον αέρα, έκανε γνωστό ότι είχαν λάβει προθεσμία πέντε ημερών για να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα και προσέθεσε ότι αυτό, που έδωσαν στην εκπνοή του 2011 στον κ. Μακρή, ήταν ένα πρόχειρο σημείωμα και όχι υπόμνημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αναφέρει στους προϊσταμένους τους όλα τα στοιχεία και τα ονόματα που έχουν για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Και ο κ. Πεπόνης, ωστόσο, σε δήλωση που έκανε στην εφημερίδα «Εθνος» ανέφερε ότι τα στοιχεία και τα ονόματα, τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προφορικώς, θα τα αναφέρουν και εγγράφως στις αναλυτικές γραπτές διευκρινίσεις τους, τις οποίες θα έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έως αύριο.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρθηκαν σε κάποια ονόματα και υποθέσεις, ωστόσο δεν ήταν συγκεκριμένα τα στοιχεία που έδωσαν, με αποτέλεσμα όσα είπαν να είναι «νεφελώδη». Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Μακρής τούς κάλεσε να καταθέσουν εκ νέου έως την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ με δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει την αναγκαιότητα να ερευνηθούν εκ νέου οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων, τονίζοντας ότι «οι υποθέσεις που διερευνώνται από τους δύο είναι ιδιαίτερα σοβαρές και την πλήρη διαλεύκανσή τους απαιτεί κάθε φορολογούμενος πολίτης».


Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου