Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πυρετός μετά την αρνητική διάγνωση για τον Ερντογάν



Αίσθηση και έντονο προβληματισμό για το τι μπορεί να σημαίνει η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, προκάλεσε σε πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας», σύμφωνα με την οποία η πρόβλεψη που υπάρχει για την υγεία του ισλαμιστή ηγέτη είναι «κακή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο καρκίνος στο έντερο που διαγνώστηκε στον κ. Ερντογάν δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την πορεία της υγείας του· ωστόσο δεν είναι λίγες εκείνες οι πηγές που κάνουν λόγο για «κακή
πρόβλεψη». Μάλιστα δυτικές πηγές με πολύ καλή πληροφόρηση πέραν του Ατλαντικού φέρεται ότι επιβεβαιώνουν αυτή την «κακή πρόβλεψη», ενώ υπηρεσίες που έχουν άριστη πρόσβαση στις εσωτερικές ισορροπίες της τουρκικής κυβέρνησης επιμένουν ότι η υγεία του κ. Ερντογάν θα βαίνει επιδεινούμενη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι εξετάσεις του Ερντογάν έχουν σταλεί σε εξειδικευμένο κέντρο των ΗΠΑ (σ.σ.: κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για το Memorial της Νέας Υόρκης, το οποίο θεωρείται εξειδικευμένο κέντρο στην αντιμετώπιση κάθε μορφής καρκίνου) και ήδη έχουν υπάρξει απαντήσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει και επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για επιτόπου εξέταση εφόσον απαιτηθεί, αν και το επιτελείο του θα ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα σήμαινε κυριολεκτικά συναγερμός για την κακή πορεία της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού με απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Οι φόβοι ότι ο Ερντογάν πάσχει από καρκίνο του εντέρου με «κακή πρόβλεψη» έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ο πόλεμος των μνηστήρων για την ηγεσία στο ΑΚΡ αλλά και τον πρωθυπουργικό θώκο καθώς και η βέβαιη προσπάθεια των κεμαλικών να αποσταθεροποιήσουν τους νεοθωμανούς και να τους ρίξουν από την εξουσία μόνο κακά μαντάτα φέρνουν για την περιοχή και ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέσσερις είναι αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ερντογάν: Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» σε πρόσφατη μυστική δημοσκόπηση που παρήγγειλε το AKP πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Νταβούτογλου με 18,8% και ακολουθούν ο Γκιουλ με 18,4%, ο Αρίντς με 16,9% και ο Μπαμπατζάν με 13,6%, ενώ το 46% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το AKP αν δεν είναι αρχηγός ο Ερντογάν.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου