Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Γιατί βιάζεται ο Βενιζέλος;



Μαλλιά κουβάρια έγιναν στο ΠΑΣΟΚ στο παρά πέντε της έναρξης των διαδικασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να μη χρεωθεί μόνος του τα σπασμένα της καταστροφικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να προτάσσει την απειλή «θα σας πάρω μαζί μου στην κόλαση». Η φράση αυτή ανήκει σε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που σχολίασε όσα συνέβησαν χθες. Από τη μια η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συμβιβαστεί με την ιδέα της άτακτης αποχώρησης του από την προεδρία του κόμματος και από την άλλη η βιασύνη του Ευάγγελου Βενιζέλου να διεκδικήσει «εδώ και τώρα» όλα τα θεσμικά αξιώματα (ήθελε εντός του Ιανουαρίου να έχουν τελειώσει όλα) οδήγησαν τις εξελίξεις σε πλήρες αδιέξοδο.

 Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών επήλθε λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο επρόκειτο να οριστικοποιήσει την εισήγηση-πρόταση προς το Εθνικό Συμβούλιο με το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πρόθεσή του είναι να εισηγηθεί την εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης.

Η πρόταση αυτή δεν βρήκε σύμφωνο τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να του απάντησε: «Δεν μπορώ να συναινέσω. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση θα τοποθετηθώ αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Αννα Διαμαντοπούλου. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έδειξαν να έχουν αντίρρηση με την πρότασή του. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το μπλοκ των βενιζελικών (Τ. Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης, Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης, Σ. Ράπτη) κινήθηκε στη γραμμή του «ομαδάρχη» του, καθώς είχε πληροφορηθεί εγκαίρως τι επρόκειτο να του ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος τούς είχε «συμβουλεύσει» να μην τοποθετηθούν στη συνεδρίαση του οργάνου. Και γι' αυτό μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στο τραπέζι την πρότασή του απάντησαν «επιφυλασσόμεθα».

Η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός από την εκλογή νέου αρχηγού τον Μάρτιο με το σκεπτικό ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, περιλαμβάνει προγραμματική συνδιάσκεψη πριν από την ανάδειξη νέας ηγεσίας και τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρότασή του συμφώνησαν ο προσκείμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γραμματέας της Νεολαίας, Κ. Πανταζής και οι «αυτόνομοι» Γ. Παναγιωτακόπουλος και Δ. Σακελλάρης.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την παρέμβαση του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να πάει η πρόταση ομόφωνα στο Εθνικό Συμβούλιο. «Οχι ομόφωνα» απάντησε η Τόνια Αντωνίου και έτσι πέρασε κατά πλειοψηφία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Ευ. Βενιζέλος, εμφανώς ανήσυχος από τους τακτικισμούς του Γ. Παπανδρέου, βρισκόταν σε διαρκείς συσκέψεις με τους υποστηρικτές για να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ηδη από νωρίς χθες το πρωί είχε αρχίσει να γνωστοποιεί την ενόχλησή του, επειδή από το παπανδρεϊκό μπλοκ τις τελευταίες ημέρες ξεπηδούσαν πονηρές υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια να «εκβιάσει» τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των δικών του επιθυμιών «απειλούσε» να μη θέσει υποψηφιότητα κάτω από τέτοιους όρους.


Γιώργος Κατσίγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου