Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Χορός... εκατομμυρίων στο φιάσκο των βιβλίων

Ολοένα και περισσότερα χρήματα αποκαλύπτεται ότι «πέταξε» το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει το μεγάλο φιάσκο με τα διδακτικά βιβλία που δεν έφτασαν στην ώρα τους στα σχολεία.
Αφού λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου αναγκάστηκε να ξοδέψει 250.000 ευρώ για να εκτυπώσει αντίτυπα από κάθε βιβλίο με τα πρώτα κεφάλαια και άλλα τόσα για τα περίφημα dvd που....
διανεμήθηκαν στα παιδιά, μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ένα ακόμα κονδύλι, ύψους 2.000.000 ευρώ. Τόσο κόστισαν οι φωτοτυπίες που έβγαζαν στα σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές σε όλη τη χώρα για να μοιράσουν στους μαθητές τους. Τα 2.000.000 ευρώ που εγκρίθηκαν μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, κατόπιν αιτήματος της Αννας Διαμαντοπούλου προς το υπουργείο Οικονομικών, θα μοιραστούν στα σχολεία όλων των νομών για τα έξοδα εκτύπωσης φωτοτυπιών.Συνολικά, δηλαδή, 2.500.000 ευρώ βγήκαν από το κρατικό ταμείο γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), δεν κατάφεραν να κάνουν το αυτονόητο: να εκτυπώσουν εγκαίρως τα σχολικά εγχειρίδια. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα 1.800.000 ευρώ που πλήρωσαν για την προμήθεια χαρτιού -πρόκειται για την υψηλότερη τιμή στην αγορά λόγω πίεσης χρόνου-, η δαπάνη εκτοξεύεται στα 4.300.000 ευρώ.
Οσον αφορά τα 2.000.000 ευρώ για τις φωτοτυπίες, τα μεγαλύτερα ποσά πήγαν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Μόνο για τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων το εν λόγω κόστος ανήλθε στα 76.425 ευρώ και για αυτά του Δήμου Περιστερίου στα 54.243 ευρώ. Στη συμπρωτεύουσα και στον Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα χρηματοδοτηθούν με 41.500 ευρώ για την εκτύπωση των φωτοτυπιών. Αλλά και στους Δήμους Χανίων και Καλαμάτας τα κονδύλια άγγιξαν τα 93.000 και τα 55.770 ευρώ αντιστοίχως. Πάντως, μέχρι και σήμερα, που η χρονιά οδεύει προς τα μέσα της και παρά τα υπέρογκα κονδύλια τα οποία ξοδεύτηκαν, δεν υπάρχουν βιβλία σε όλα τα σχολεία, γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα των κινήσεων του υπουργείου Παιδείας.

Εύη Πανταζοπούλου - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου