Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Φουλ επίθεση κατά Βενιζέλου!



Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο της κόντρας για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ). «Είμαι δυστυχής γιατί ως υπουργός Ανάπτυξης είμαι υποχρεωμένος να παρατηρώ το κόψιμο του ΠΔΕ στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόσθεσε ότι και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είναι δυσαρεστημένος με τις περικοπές, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ουσία καταργούν τα όποια οφέλη υπάρχουν από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένες κατά 40,1% στο εντεκάμηνο του 2011 έναντι του αρχικού στόχου για αύξηση των δαπανών κατά 0,6%.

 Αντίστοιχη επίθεση εξαπέλυσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης προς τους δημοτικούς άρχοντες που διατηρούν εν λειτουργία παράνομες χωματερές, καθώς η χώρα μας απειλείται με πρόστιμα 35.000 ευρώ ημερησίως. Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε όσα είχε πει προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου περί ρύθμισης (πιθανώς θα κατατεθεί σήμερα) που θα προβλέπει ότι στην περίπτωση προστίμου, το Δημόσιο θα παρακρατεί τους πόρους από τον δήμο που δεν έκλεισε τη χωματερή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι κάτοικοί του (γιατί θα χάνουν κονδύλια).

Η Ελλάδα έχει παραβιάσει όλες τις προθεσμίες και όλες τις παρατάσεις για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες θα έπρεπε να κλείσουν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Αντ' αυτού, ο αριθμός τους το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκε και σήμερα λειτουργούν περίπου 90 ανά την Ελλάδα. Αναμένεται συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να προχωρήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Για το ΕΣΠΑ, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η απορρόφηση έφτασε στο τέλος του 2011 το 31,5%, από 17,5% το 2010. Ως απάντηση σε πρόσφατα στοιχεία της Ν.Δ., σύμφωνα με τα οποία η εκτόξευση της απορρόφησης οφείλεται στο «παρκάρισμα» κονδυλίων σε διάφορα ταμεία (ΕΤΕΑΜ, Αλιείας κ.λπ.) και όχι στη διοχέτευσή τους στην αγορά, ο υπουργός είπε ότι αυτό συνέβη το 2010. Πέρυσι τα κονδύλια (απορροφήθηκαν περί τα 3,38 δισ. ευρώ) πήγαν στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Εντός του μήνα αναμένεται και η συμφωνία με την Κομισιόν για παροχή κεφαλαίων κίνησης σε υγιείς επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

«Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού σε σχέση με την πορεία του ΕΣΠΑ που κατέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, η πραγματικότητα και η αγορά τον διαψεύδουν κατηγορηματικά» υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και Κ. Μουσουρούλης.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει κατάργηση σειράς γενικών γραμματειών, γενικών διευθύνσεων και λοιπών οργανικών θέσεων.


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου