Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ιδού το δίδυμο της αναλγησίας!



«Λίπος» στους μεγαλοσυνταξιούχους των... 300 ευρώ ανακάλυψαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Με διάταξη που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο της νύχτας κόβουν τα παραπάνω ευρώ που έπαιρναν στα Δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών) και στα επιδόματα αδείας από τη μη υπαγωγή της μηνιαίας σύνταξής τους στις περικοπές.

Οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι είχαν από σπόντα δει τα δώρα τους να αυξάνονται κατά μερικές δεκάδες ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι είχαν δει τα δώρα τους να ψαλιδίζονται δραματικά, όχι επειδή τους λυπήθηκε η κυβέρνηση αλλά επειδή η σύνταξή τους ήταν μικρότερη ακόμη από τα δώρα που έπαιρναν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2010 η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα σχέδια της τρόικας και πολύ περισσότερο τα δικά της προχώρησε σε σημαντικές προσαρμογές στα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων, ηλικίας άνω των 60 ετών, ως εξής:

Το Δώρο των Χριστουγέννων στο ποσό των 400 ευρώ.
Το επίδομα εορτής του Πάσχα στο ποσό των 200 ευρώ.
Το επίδομα καλοκαιρινής αδείας στο ποσό των 200 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι μεγαλοσυνταξιούχοι εμφανίστηκαν να επωφελούνται από το μεγάλο ψαλίδι των περικοπών. Ετσι, όπως ανακάλυψαν, τα ασφαλιστικά τους ταμεία έπαιρναν δώρο 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, ενώ η σύνταξή τους ήταν 300 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση 350 ευρώ.

Τώρα με τη νέα διάταξη του διδύμου Βενιζέλου - Κουτρουμάνη ο 13ος μισθός συρρικνώνεται στα 300 ευρώ, ενώ αντίστοιχη μείωση επέρχεται και στα υπόλοιπα δύο επιδόματα, αδείας και Πάσχα, που μειώνονται στα 150 ευρώ το καθένα από το εξωφρενικό ύψος των 200 ευρώ!

Πρόκειται για μια απόφαση από την οποία δεν προκύπτει κανένα σπουδαίο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, αν σκεφτεί κάποιος ότι από τις πρώτες περικοπές που έγιναν στους μισθούς και στις συντάξεις το όφελος για τα κρατικά ταμεία δεν ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αστείες αυτές περικοπές έγιναν έπειτα από οικονομική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου