Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ παίζει τα ρέστα του. Η ΝΔ;


Το ΠΑΣΟΚ παρά την δημοσκοπική του καταβαράθρωση  σε συνεργασία  με τα  οικονομικοεκδοτικά συμφέροντα που το στηρίζουν  φαίνεται να έχει  εκπονήσει σχέδιο που αν πετύχει  θα του επιτρέψει να δώσει την μάχη των επόμενων εκλογών με σχετικές πιθανότητες επιτυχίας.
Κομβικό σημείο του σχεδίου είναι η επιτυχείς ολοκλήρωση του PSI και παράλληλα ο εξαναγκασμός της ΝΔ να ψηφίσει ιδιαίτερα αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η επιτυχία της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους  θα πιστωθεί  στο ΠΑΣΟΚ ενώ  τα σκληρά μέτρα τωρινά και προηγούμενα θα ισομοιρασθούν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει την παραίτηση Παπανδρέου ώστε το ΠΑΣΟΚ  με  νέο αρχηγό και  ρητορεία  τύπου Χρυσοχοϊδη  να πάει στις επόμενες εκλογές κατά το δυνατόν  αναγεννημένο και αναβαπτισμένο που αφού έσωσε την χώρα από την χρεοκοπία είναι πλέον  έτοιμο να την οδηγήσει σε νέους δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας.
Το σημείο εμπλοκής είναι ότι σε αυτά που ελπίζει το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο Βενιζέλος στα ίδια πράγματα  ελπίζει και ο Παπανδρέου ώστε να διασωθεί πολιτικά.

Έτσι ο Παπανδρέου ζητά παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου  ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τα τραγικά του λάθη ενώ μέσα από την πρόταση για δυαρχία παρατείνει την  παραμονή του στο πολιτικό παιχνίδι.
Γνωρίζοντας τον σχεδιασμό των εξωθεσμικών κέντρων,  με τις καταγγελίες του εναντίον Ψυχάρη τους στέλνει μήνυμα ότι αν τον παρατήσουν τότε είναι αποφασισμένος να μιλήσει και να χαλάσει  το μοίρασμα των δουλειών (διαβάστε άρθρα antinews) που έχουν στηθεί και αποφασισθεί στο παρασκήνιο.
Ο Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους  δεν έχει το ειδικό βάρος να τον ανατρέψει χωρίς την μονομερή υποστήριξη των ΜΜΕ που παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ από την στιγμή που αποφάσισε να συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της και να έχει πρόβλημα στρατηγικής και στόχευσης.
Παρά το γεγονός ότι της έχουν δοθεί από τυχαία συμβάντα χρυσές ευκαιρίες να σμπαραλιάσει τους παραπάνω σχεδιασμούς παραμένει αδρανής.
Για παράδειγμα,  οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων, η παραίτηση Καπελέρη,  οι καταγγελίες Παπανδρέου για τον ρόλο Ψυχάρη και διοίκησης Εθνικής Τράπεζας ενώ της δίνουν την ευκαιρία να χτυπήσει στην καρδιά όλο αυτό το σύστημα που δεκαετίες  τροφοδοτεί-πριμοδοτεί το ΠΑΣΟΚ τις αφήνει ανεκμετάλλευτες.
Φαίνεται να στηρίζει πολλά στην εξάντληση του αντιπάλου εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου που τον ταλανίζει.
Ενώ  έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια της ώστε να κινηθεί επιθετικά  επιλέγει αμυντική τακτική που μπορεί να την εγκλωβίσει.
Aris. A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου