Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Και «κούρεμα» και βοήθεια για το χρέος!



Εντονη κριτική ασκείται στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας ακόμη και από προσωπικότητες που θεωρητικά χαράσσουν τη γερμανική οικονομική πολιτική. Μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε., καθώς η χώρα μας «γονατίζει» υπό το βάρος της λιτότητας, συστήνει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, που λέει ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Nachrichten» ένας από τους «σοφούς» οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης και συμβούλους της Μέρκελ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή ύφεση εξαιτίας της
πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται και η οποία οξύνει την κρίση. Ο ίδιος λέει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.

«Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ωστόσο οι Ελληνες βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Το εναλλακτικό ενδεχόμενο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία, που θα εμπεριείχε τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων. Το επακόλουθο θα ήταν η έξοδος από την ευρωζώνη και η κατάρρευση των τραπεζών» τόνισε ο Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο καθηγητής είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και λάθος τη διάγνωση της Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας τότε ότι «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία».

Εντονη κριτική προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη συνταγή που ακολουθήθηκε άσκησε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Δεν επαρκεί να επιδίδεται η Ε.Ε. στην εξυγίανση των δημοσιονομικών των υπερχρεωμένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα. Θα πρέπει παράλληλα να υιοθετηθεί μια πολιτική ανάπτυξης» τόνισε ο Γερμανός πρώην επίτροπος, μιλώντας σε ημερίδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Η μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από «εκτεταμένες εσφαλμένες εκτιμήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φερχόιγκεν. Ο πρώην επίτροπος χαρακτήρισε το 2012 καθοριστικό για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου