Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα, μετά από αίτημα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη, με εκπροσώπους Ιατρικών Συλλόγων, κλαδικών φορέων γιατρών του ΙΚΑ και Νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και των Ομοσπονδιών των Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Στην παρούσα χρονική στιγμή, που η Πατρίδα μας και οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητο η λειτουργία του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας να διέπεται από σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα. Ο ΕΟΠΥΥ, εδώ και μερικές ημέρες, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πρόχειρό τρόπο, χωρίς να διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και χωρίς να εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως σύμφωνη με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οποίος θα στηρίζεται:
  • Στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  • Στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή.
  • Στον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών.
  • Στη διασφάλιση του δικαιώματος του ιατρικού προσωπικού, που θα συμμετέχει στον ενιαίο φορέα, να ασκεί το λειτούργημά του με τρόπο που θα σέβεται την επιστημονική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια. 

Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται ένα σύγχρονο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που δεν θα είναι σπάταλο, αλλά θα λειτουργεί με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες και ελέγχους.

Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς - συμβεβλημένους και μη - με αξιοπρεπή αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη και κατά πράξη. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για το νέο σύστημα, που θα ενοποιήσει τους φορείς Υγείας.  Και τα στοιχεία αυτά, δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα.
Είναι, επίσης, αδιανόητο τα Νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, και η αρμόδια πολιτική ηγεσία να μην αξιοποιεί ούτε καν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.  Οι ευθύνες της είναι τεράστιες.

Ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πλήρη ενημέρωση, θα καλέσει τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν για όλα αυτά, όπως και για την προχειρότητα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Αναγνωρίζω το δίκαιο των αιτημάτων που μου ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων. Τους προέτρεψα όμως – ιδίως μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία - να θέσουν υπεράνω όλων, το συμφέρον των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που σήμερα δεν έχουν γιατρούς, δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου