Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Γκίντο: Ήρθα να μιλήσω με τον επόμενο πρωθυπουργό



Στη Ν.Δ. το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορούσε επί μήνες ήταν το «οι Γερμανοί είναι... φίλοι μας». Είτε λόγω των επιθέσεων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είτε λόγω του ρόλου που είχε παίξει ο Γιώργος Παπανδρέου (και οι... παραφυάδες της συμμαχίας των προθύμων) στην εικόνα που «φιλοτεχνούσαν» για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, το κλίμα μεταξύ των δύο «αδελφών» κομμάτων ήταν σε ένα οριακό σημείο. Ή, για να ακριβολογούμε, ένα βήμα πριν από το... διαζύγιο (και μάλιστα με όρους αντιδικίας).

Οταν λοιπόν έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε (κατόπιν εντολής της κυρίας Μέρκελ), στη Συγγρού έπεσε αρχικά παγωμάρα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν από τους ένθερμους οπαδούς των ελληνογερμανικών σχέσεων. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ο Βεστερβέλε σε αυτό το ταξίδι-αστραπή δεν είχε βάλει στο πρόγραμμά του τον Γιώργο Παπανδρέου· τον άνθρωπο που για μήνες ήταν προνομιακός συνομιλητής της γερμανικής πλευράς.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη συνάντηση που είχαν και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, όπου συμμετείχαν εκτός του προέδρου της Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος του κόμματος και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο αν. τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων έγιναν οι παρακάτω διάλογοι:

Βεστερβέλε: «Ηρθα για να μάθω περισσότερα για τις θέσεις σας, κύριε πρόεδρε. Γιατί, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, με απόφαση του ελληνικού λαού -γιατί εκείνος αποφασίζει για την κυβέρνησή του- θα είστε ο επόμενος πρωθυπουργός».

Αντώνης Σαμαράς: «Θέλουμε ανοιχτή γραμμή μαζί σας, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση από διάφορα κέντρα όπως στο παρελθόν. Αλλα να λέμε εμείς και άλλα να μαθαίνετε εσείς».

Βεστερβέλε: «Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα. Θέλουμε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Να υπάρχει μια σταθερά και την επόμενη μέρα».

Σαμαράς: «Θα είμαι ξεκάθαρος. Εγώ δεν διαφωνώ με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Με αυτή την πολιτική που εφαρμόστηκε δεν εξυπηρετείται η δημοσιονομική προσαρμογή. Ούτε έσοδα μπήκαν στα ταμεία ούτε φόροι εισπράχθηκαν. Πρέπει να διαφοροποιηθεί το μείγμα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Να μπει η Ελλάδα σε νέα πορεία. Είμαι υπέρ των ριζικών μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται και μέτρα που θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή».

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση στο θέμα του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν, όπου η Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στην περιοχή.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου