Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σπίτια για αστέγους στο Βόλο



Με το κράτος να είναι απόν και ενίοτε «εχθρικό» απέναντι στους δοκιμαζόμενους πολίτες, η «στροφή» προς το φιλότιμο και την αλληλεγγύη αποτελεί πλέον μονόδρομο για πολλούς Ελληνες. Αυτό απέδειξαν αρκετοί Βολιώτες, οι οποίοι με σκοπό να προφυλάξουν άστεγους συμπολίτες τους από το κρύο, τους κινδύνους και τις κακουχίες μιας «αδέσποτης» ζωής προσέφεραν αυτό που η ανεργία, τα χρέη και οι τράπεζες τους στέρησαν: Ενα ζεστό σπίτι!

«Οι συμπολίτες μας κινητοποιήθηκαν όταν έμαθαν ότι ο δήμος ψάχνει καταλύματα για τους αστέγους. Εμείς ήδη είχαμε καταγράψει τα σπίτια που προέρχονταν από κατασχέσεις και ήμασταν έτοιμοι να
πάμε παρακαλώντας στις τράπεζες» λέει στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Κοντορίζος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου και πρώην δήμαρχος Πορταριάς. Το θέμα προβλήθηκε εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης και, όπως προσθέτει ο κ. Κοντορίζος, «ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο! Ξαφνικά αρχίσαμε να δεχόμαστε τηλέφωνα ανθρώπων από την πόλη μας, την Αθήνα, και άλλες περιοχές, που μας έλεγαν ότι παραχωρούν τα σπίτια τους (στον Βόλο) για να μείνουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Το τελευταίο τηλεφώνημα που έλαβα -τονίζει ο κ. Κοντορίζος- ήταν προ τριημέρου από μια Βολιώτισσα που ζει στην Αθήνα και η οποία έδωσε το διώροφο οίκημά της, έκτασης 140 τ.μ.».

Με την αγκαλιά που προσφέρουν οι Βολιώτες έχουν ήδη στεγαστεί τρεις τετραμελείς οικογένειες (σ.σ.; η μια ζούσε σε παλιό βαγόνι του ΟΣΕ) και 10 μεμονωμένα άτομα. Πλέον αναζητούνται σπίτια για 10 ακόμη απόρους, τους οποίους εντόπισαν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Βόλου κάνοντας -δίχως να πληρώνονται γι' αυτό- «περιπολίες» τις βραδινές ώρες στα κρύα στενά της πόλης. «Η καταγραφή των αστέγων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 10 ημέρες. Συνήθως πρόκειται για Ελληνες νεόπτωχους. Για ζευγάρια και άτομα που ως πρόσφατα είχαν δουλειές και σπίτι. Ανάμεσα στους αστέγους είναι φυσικά και μετανάστες, τους οποίους φροντίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» τονίζει ο Βασίλης Κοντορίζος.

Καθώς η στέγαση δεν λύνει τα προβλήματα του μηδενικού εισοδήματος, τη σίτιση των οικογενειών και των ανθρώπων στους οποίους βρίσκει στέγη αναλαμβάνει προσφέροντας καθημερινά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Οσον αφορά άλλα έξοδα «στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι άνθρωποι που παραχωρούν τα σπίτια τους», καταλήγει ο κ. Κοντορίζος, «δηλώνουν ότι θα πληρώνουν αυτοί τα έξοδα για νερό και ρεύμα και όταν μπορούν ακόμη και για πετρέλαιο θέρμανσης».
Κώστας Καντούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου