Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μισός αιώνας «σκλαβιάς» για τους Γερμανούς



Μισό αιώνα εργασιακού βίου προτείνουν για τους Γερμανούς πολίτες οι «σοφοί» του Βερολίνου, οι οικονομολόγοι σύμβουλοι της κυβέρνησης Μέρκελ. Ανοίγοντας τον καυτό φάκελο του ασφαλιστικού κατά τα πρότυπα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών, ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Φραντς υποστηρίζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Rheinische Post» ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν του 67ου έτους ηλικίας είναι αναγκαίο κακό.

Βασικό επιχείρημα του Β. Φραντς είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο να αναθεωρηθεί το όριο πλήρους συνταξιοδότησης στο 68 έτος έως το 2045 και στο 69ο έτος έως το 2060» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του συμβουλίου των «σοφών» της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι προτάσεις του αφορούν τους 20χρονους σήμερα Γερμανούς που θα πρέπει
να εργαστούν έως τα 69 τους έτη για να πάρουν σύνταξη. Ηδη από 1ης Ιανουαρίου το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά κατά έναν μήνα τον χρόνο, για να φτάσει τελικά το 67ο έτος το 2031.

Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι στιγμής σχεδόν κανείς δεν έχει αντιδράσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ταμεία της ούτε είναι σε δυσχερή οικονομική θέση. Το βασικό επιχείρημα της υπουργού Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού. Η ίδια θεωρεί ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς θα έπρεπε να ακολουθηθεί είτε ο δρόμος της αύξησης των εισφορών είτε η μείωση των συντάξεων. Τελικώς επέλεξε ως πιο δίκαιη λύση την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Στις διαφωνίες που καταγράφονται είναι και αυτή του αρχηγού του κόμματος των Χριστιανοσοσιαλιστών της Βαβαρίας (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επισημαίνει ότι «ένας εργαζόμενος δεν είναι δυνατόν να καταβάλλει εισφορές πλήρους ασφάλισης έως αυτή την ηλικία» και συνεπώς η ισχύουσα νομοθεσία οδηγεί «σε μείωση του πραγματικού ποσού της σύνταξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου