Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Τσουνάμι» σε μισθούς, συντάξεις!



Το νέο έτος φέρνει μαζί του μισθούς 600 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αιματηρές περικοπές σε συντάξεις, αλλά και επώδυνες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η μείωση του αφορολογήτου, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και οι αλλαγές στα όρια ηλικίας τίθενται ταυτόχρονα σε εφαρμογή από σήμερα, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά σε δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποτέλεσμα είναι η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την ώρα που τα χαράτσια από τις έκτακτες εισφορές και το τέλος ακινήτων τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Πιο αναλυτικά, με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση:

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν πέρσι φέρνει οριζόντια μείωση σε όλους τους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, λόγω αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση στον ιδιωτικό τομέα θα είναι της τάξης των 26,62 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο βασικός μισθός, από 751 ευρώ μεικτά, υποχωρεί στα 600 ευρώ καθαρές αποδοχές.

Στον δημόσιο τομέα, λόγω της έλλειψης δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, η παρακράτηση κυμαίνεται στο επίπεδο των 35 ευρώ τον μήνα.

Μηνιαία παρακράτηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: Στο εξής η περικοπή θα γίνεται κατευθείαν στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και δεν θα καταβάλλεται ως... χαράτσι στις εφορίες ή τις τράπεζες.

Ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών, η περικοπή στις μηνιαίες αποδοχές θα κυμαίνεται από 7 ευρώ έως 116 ευρώ στον δημόσιο τομέα και από 8 ευρώ έως 240 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις μεσοσταθμικά σε ποσοστό 25%. Αν και το επίμαχο σχέδιο νόμου δεν αναμένεται να κατατεθεί πριν από τις 15 Ιανουαρίου, υπάρχει η πρόθεση να δοθεί αναδρομική ισχύς από την 1η Ιανουαρίου. Τα μόνα Ταμεία που έως τώρα δείχνουν να εξαιρούνται από το πετσόκομμα είναι αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ).

Μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα λόγω του ενιαίου μισθολογίου. Υπολογίζεται ότι η μείωση θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ τον μήνα για δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε φορείς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Πλέον, για πλήρη σύνταξη απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 χρόνων, για άνδρες και γυναίκες. Στόχος είναι το 2015 να ισχύσει το καθεστώς της συμπλήρωσης 40 χρόνων εργασίας και του 65ου έτους ηλικίας για να παίρνει κάποιος πλήρη σύνταξη.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου