Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τα υπαρξιακά προβλήματα του ΓΑΠ και η κόντρα με τον Σαμαρά


Ποιος είναι αυτός που στις 19 του Μάρτη δεν θα είναι πουθενά στον πολιτικό χάρτη και θέλει να ορίζει τις εξελίξεις;
Αντί ο ΓΑΠ – ναι, περί αυτού πρόκειται – να κάτσει σεμνά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, άρχισε να υποδεικνύει στον Σαμαρά τι πρέπει να κάνει!
Επιτέθηκε λοιπόν στον Α. Σαμαρά και του ζήτησε να “ξεκαθαρίσει” την θέση του επειδή όπως είπε η ΝΔ από τη μια έχει αναλάβει ευθύνες ως κυβερνητικός εταίρος και από την άλλη δεν στηρίζει αναγκαίες αποφάσεις. Με άλλα λόγια ζήτησε από τον Σαμαρά να καταστεί συνυπεύθυνος για την διακυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία ο ΓΑΠ έχει διορίσει πάνω από 40 υπουργούς.
Στο σημείο αυτό ο Σαμαράς έκοψε απότομα τη συζήτηση λέγοντας στον ΓΑΠ ότι «το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η ρευστότητα και η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ». Και ότι αν θέλει ο ΓΑΠ να να δει ποιοι δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση, ας ψάξει στο ΠΑΣΟΚ γιατί «όλοι γνωρίζουν ότι εκεί υπάρχουν τα προβλήματα».
Όπως γράψαμε και χθες ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να ζητήσει παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και αλλαγές στο πλαίσιο της συμφωνίας των τριών αρχηγών όπως φορολογική συναίνεση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και στα θέματα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ έκοψε την συζήτηση.

Η στάση του Σαμαρά φαίνεται πως αποθάρρυνε και τον Καρατζαφέρη που μόνο στο τέλος της σύσκεψης έβαλε το θέμα της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και του χρόνου των εκλογών. Για να εισπράξει κι αυτός κατηγορηματική άρνηση από τον Σαμαρά. Ο οποίος επέμεινε σε όσα έχουν  ήδη συμφωνηθεί
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ΓΑΠ σε δύο μήνες θα είναι πιθανότατα πολιτικό παρελθόν, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ο Σαμαράς θα είναι ο κύριος πυλώνας και η σταθερά του πολιτικού συστήματος. Αυτό έχει σημασία όταν φτάνει η ώρα της κάλπης.
Νέα μέτρα μόνο από νέα κυβέρνηση
Όπως γράψαμε και χθες ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στον κ. Παπαδήμο πως η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν μπορούν να βρεθούν για ακόμα μια χρονιά σε ύφεση. Στη Ν.Δ. εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους αλλά και την έντονη ανησυχία τους για την εμμονή της Τρόικας με τη νέα δανειακή σύμβαση να υπάρξει και μια ουσιαστική καταγραφή συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν να αποφύγουν. Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως συμφωνεί με τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί και με το ευρύτερο πλαίσιο, τα όποια όμως μέτρα που ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον, θα πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου