Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Θα δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα…


Έρχεται το τέλος των συντάξεων στην Ευρώπη! Σαν Σάλπιγγα της Αποκάλυψης για μια από τις βασικότερες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 150 χρόνων ήχησε η έκθεση του γερμανικού Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ, κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι 19 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν υπέρογκες υποχρεώσεις σε κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ύψους 30 τρισ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πέντε φορές (!) το ΑΕΠ αυτών των χωρών, με συνέπεια να μη «βγαίνουν» με τίποτε οι συντάξεις των αυριανών απομάχων της ζωής.

Έτσι, ίσως γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο που πρότεινε τον περασμένο Ιούλιο το Public Service Europe για αύξηση του ορίου ηλικίας «τουλάχιστον ως τα 70, ίσως ακόμη και στα 75», ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν συντάξεις – όχι απαραίτητα πλήρεις.

«Πρόκειται για απολύτως μη βιώσιμη κατάσταση», τόνισε στο πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός ερευνητής, Τζ. Κίρκεγκαρντ, του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου Πίτερσον.
Επομένως, σύμφωνα με το εξειδικευμένο σε συνταξιοδοτικά θέματα ελβετικό κέντρο Mercer, μόνη λύση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Φράιμπουργκ, οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της Γερμανίας εκτινάχθηκαν στα 7,6 τρισ. ευρώ και της Γαλλίας στα 6,7 τρισ. Η Ελλάδα ανήκει σε μια μέση κατηγορία των 450 δισ. ευρώ.
Οι βόμβες στα θεμέλια των ασφαλιστικών συστημάτων της Ευρώπης είναι λίγο πολύ γνωστές: φθίνουσα γεννητικότητα και αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους και την ύφεση.

Το προσδόκιμο

Επιπλέον, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 2050 περισσότεροι από 1 στους 3 Ευρωπαίους θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (συγκεκριμένα το 35%) έναντι 22% το 2009. Το ίδιο διάστημα στις αναπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί από 75 σε 83 έτη.
Ετσι, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας θεωρούνται δεδομένες σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Βρετανία. Στη Γερμανία μάλιστα το «συμβούλιο των σοφών» πρότεινε να δίνεται πλήρης σύνταξη στα… 69 ως το 2060.
Να σημειωθεί πως η Γαλλία βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση από τη Γερμανία χάρη στις αυξημένες γεννήσεις (κυρίως λόγω μεταναστών). Ωστόσο, ενώ σήμερα αντιστοιχεί στη Γαλλία 1 συνταξιούχος σε 4,2 εργαζομένους, το 2050 η αναλογία θα είναι 1 προς 1,9. Ακόμη χειρότερες είναι οι προβλέψεις για τη Γερμανία με 1 συνταξιούχο ανά… 1,6 εργαζομένους στα μέσα του αιώνα.
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα της ευρωζώνης, λόγω του κινδύνου να κηρύξει παύση πληρωμών κάποια χώρα στα ομόλογα της οποίας έχουν επενδύσει.


Mercer για Ελλάδα

«Καλύτερα
εκτός ευρώ»

Το ελβετικό γραφείο Mercer εκτιμά πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ίσως στηρίξουν καλύτερα τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα αν φύγουν από το ευρώ.
«Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα μείωνε το κόστος των σχετικών υποχρεώσεων. Σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια και την άνοδο της αξίας των επενδυμένων στο εξωτερικό περιουσιακών στοιχείων», τα Ταμεία των δύο χωρών θα μπορούσαν να πάρουν ανάσα, τονίζει η εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ, στην Ελλάδα ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα αυξήθηκε από 1,24 το 1999 σε 1,40 το 2006, κυρίως λόγω της εισροής μεταναστών. Ωστόσο, το 2040 η χώρα μας θα έχει 40% περισσότερους δυνητικούς συνταξιούχους σε σχέση με το 2006, καθώς στα μέσα του αιώνα το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να φτάσει τα 80,3 χρόνια για τους άνδρες και τα 85,1 για τις γυναίκες.
  Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου